Перевірка працездатності відеокарти комп'ютера

Після придбання нового комп'ютера або нової відеокарти рекомендується перевірити її на працездатність, щоб добре розуміти її можливості і якість роботи при різному навантаженні. Як перевірити відеокарту на працездатність? Відповіді на це та інші виникають по цій темі питання - далі.

Температура нагріву відеокарти не повинна перевищувати 80 градусів

З чого почати? Почати слід з вибору утиліти, за допомогою якої і буде проводитися тестування. Зараз таких програм існує безліч, і завантажити їх не складе труднощів. Серед найпопулярніших можна виділити:

  • FurMark.
  • ATITool.
  • OCCT.
  • 3d Mark.

Сначаларазберём весь процес тестування на прикладі FurMark. Ця утиліта відмінно справляється з поставленим завданням, при цьому дозволяє тестувати відеокарти різних виробників як на стаціонарних комп'ютерах, так і на ноутбуках.

Тепер перейдемо безпосередньо до тестування. Після того як ви скачаєте і встановіть FurMark, вам відкриється вікно програми. У ньому буде відображатися список всіх виявлених на ПК відеокарт з їх назвами (на ноутбуках часто встановлюються дві відеокарти: одна малопотужна - для простих завдань, друга - продуктивна, для ігор або інших вимогливих до графіки програм). Ви відразу можете почати тест, натиснувши кнопку «Burn-in test». Утиліта попередить вас про те, що в процесі тестування ваша відеокарта буде схильна до сильному навантаженню, в результаті чого ноутбук буде сильно нагріватися. У деяких випадках ПК може перезавантажитися або зображення на екрані почне спотворюватися. Після цього запуститься тестування. Весь процес може зайняти від десяти до двадцяти хвилин. Рекомендується відключити всі сторонні програми.

У тому випадку, якщо з вашої відеокартою дійсно щось не так, ви відразу можете помітити це по різко зростаючій температурі або появи спотворень на екрані. Взагалі, температура нагріву графічного процесора не повинна перевищувати рівень в 80 градусів за Цельсієм. Для різних моделей гранична температура також буде різною. Цю інформацію ви можете знайти на сторінці сайту виробника. Правильно - коли лінія на графіку температур спочатку різко піде вгору, а досягнувши піку, вирівняється і піде прямо. Перегрів графічного процесора може означати не тільки те, що він не функціонує належним чином, також проблема може бути в несправності систем охолодження. Зверніть увагу, що на протязі всього тесту екран не повинен блимати. Погано, якщо з'являються повідомлення про помилки в роботі відеодрайвера.

Наступна програма, яка дозволить перевірити на працездатність відеокарту вашого ноутбука - ATITool. Хороша вона тим, що може навантажити ваш графічний процесор сильніше інших утиліт. Якщо ви вирішили влаштувати справді серйозну перевірку - ця утиліта підійде вам краще за інших, вона так само, як і FurMark, працює з усіма виробниками. У вікні програми можна побачити параметри частоти, пам'яті і температури. Справа знаходяться два повзунки «Core» і «Memory». Працюють вони тільки для відеокарт ATI, якщо у вас відеокарта, наприклад, Nvidia, то користуватися повзунками не вийде. Але страшного в цьому нічого немає, зробити тестування ви все одно зможете. Щоб запустити тест, натисніть на «Show 3D view». Весь процес забере десять, максимум п'ятнадцять хвилин. За цей час ви, як і в попередньому випадку, отримаєте всю інформацію про температурний режим роботи і частоті.

У цій програмі є режим «3D Rendering». В цьому режимі відкривається таке ж вікно, як і в звичайному тесті (ворсистий куб), тільки в цьому випадку на ньому можуть з'являтися жовті вкраплення. Такі вкраплення свідчать про перегрів. Чим їх більше, тим гірше. У цій же утиліті є можливість протестувати GPU на наявність всіляких помилок. У такому режимі може з'явитися ще більше вкраплень, проте увагу слід звертати на знайдені програмою помилки.

Як бачите, тестувати відеокарту на працездатність досить просто. Все що потрібно - це спеціальна програма і трохи терпіння.

Залишайте свою думку про те, чи були корисна ця стаття і нехай вам трапляються тільки якісні відеокарти.