Як дізнатися, який DirectX встановлений на комп'ютері?

Часто користувачі дивуються, чому на їх комп'ютері не починається та чи інша гра. Це трапляється навіть з тими користувачами, які придбали потужну «машину» з високою продуктивністю. Чому ж не можна встановлювати гри з максимальними вимогами? Причиною тому може стати застаріле видання DirectX, яка не здатна підтримувати ті чи інші технології. Якщо хочете дізнатися версію DireсtX і вирішити питання з запуском тієї чи іншої гри, читайте далі!

Застаріла утиліта створює проблему при запуску ігор

Що таке DirectX?

Мова йде про засіб, в якому зібрані необхідні для роботи різних додатків пакети технологій мультимедіа. Іншими словами, це збірка функцій, необхідних для вирішення різноманітних завдань з ігровим, мультимедіа та деякими іншими даними, розроблена під ОС Windows.

DirectX зазвичай застосовується для написання ігор. Програма надає собою функції, які обробляють графіку, звукові потоки. Крім того, без неї комп'ютер не зможе обробити інформацію, яка передається з джойстиків, миші, клавіатур і т. П. Платити за неї не потрібно, вона є на офіційному ресурсі Microsoft.

Перевірка версії

Перевірка збірки потрібна, щоб зрозуміти, чи винен DirectX насправді. Цікаво, що оновлені видання програми часто поставляються в комплекті з грою, але бувають винятки.

Отже, як дізнатися який DirectX встановлений? Найбільш тривіальним способом вважається використання вбудованих засобів. Порядок дій виглядає так:

  • натисніть Win + R;
  • впишіть в поле dxdiag;
  • натисніть Enter.

Система запустить засіб діагностики, в якому є все про DirectX, в тому числі, інформація про її типі. Номер вказується внизу на вкладці «Система». Ця маніпуляція підходить для будь-якої ОС від Microsoft.

Питання про актуальність версій більш складний, все залежить від системи - існують певні відмінності. Наприклад, для Windows 7 можна «поставити» 11 версію програми, в Vista це DirectX 10. Розробники вже не підтримують Windows XP, але багато людей в нашій країні до цих пір її використовують. Для цієї ОС підходить 9 версія, свіжіші варіанти встановити неможливо, хоча наполегливі користувачі все ж знайшли спосіб «прикрутити» під ХР версію 10. DirectX 11 вбудовується автоматично в ОС Windows 8. Що стосується самої останньої Windows 10, то вона може випускатися як з 12, так і з 11 версією.

Є й інший метод, який дозволяє розібратися, що за версія програми встановлена ​​на вашому ПК. Мова про параметри вашої відеокарти. Наприклад, все потрібне про DirectX є у відомостях про карту NVidia.

У Мережі також є маса утиліт, які збирають всю інформацію про систему (включаючи і версії ПЗ).

Розібравшись з виданням, встановіть найсвіжішу (з можливих для вашої операційної системи) збірку DirectX.

Розробники додатків іноді вказують конкретну версію пакету, який слід встановити. Просто видаліть поточну версію DirectX і скачайте збірку, яка потребує оновлення. Всі версії цього ПО знаходяться у вільному доступі, знайти їх можна на сайті виробника. Досвідчені користувачі стверджують, що найпростіше завантажити на ПК програму встановлення.

Наостанок додамо, що на деяких ПК драйвер 11 версії може не встановлюватися. Проблема в несумісності цього видання ПО із застарілою відкритий на вашому обладнанні.