Як почистити комп'ютер від сміттєвих файлів і папок?

Якщо занадто активно використовувати свій ПК, встановлювати і видаляти різні компоненти, закачувати інформацію з інтернету, грати в ігри, то він починає гірше працювати. Біда в тому, що на секторі, де записана система, зменшується місце, накопичується сміття з непотрібних і тимчасових файлів. Такі фактори шкодять адекватної роботи Windows. Користувачі часто приймають рішення перевстановити ОС, щоб повернути все на свої місця, але існує ряд менш радикальних методів, які допоможуть «підняти» працездатність ПК. Фахівці радять робити це через утиліти для оптимізації і очищення комп'ютера від сміття. Розглянемо їх детальніше.

Для оптимізації роботи комп'ютера слід регулярно чистити його від програмного сміття

Для чого чистити ПК?

Windows стає «звалищем» дуже швидко, особливо якщо видаляти і ставити різні програми занадто часто. Мала частка користувачів знає, як видалити гру так, щоб інформація про неї повністю зникла з пам'яті пристрою. Багато з нас займаються подібними маніпуляціями по кілька разів на день, а все це погано позначається на швидкодії комп'ютера.

Навіть якщо просто слухати музику і шукати новини в мережі, все одно комп'ютер піддається забрудненню. Щоб підтримувати систему в робочому стані, рекомендується регулярно видаляти накопичений сміття, для чого програмісти розробили чимало зручних інструментів.

Очистка диска

Щоб всякий раз не встановлювати заново ОС, необхідно чистити час від часу вінчестер. Погляньмо на кращі програми для оптимізації і чищення сміття, але перед цим важливо ознайомитися з «рідними» інструментами в Windows. Мова йде про функції «Очищення диска».

Утиліту можна запустити в пункті «Програми» - «Службові» в меню «Пуск». Натиснувши на ярлик програми, система попросить вибрати диск, який потрібно перевірити. Далі утиліта проведе моніторинг інформації і видасть результат. Особливо переживати не варто, адже ніякі файли поки не видаляються.

Іноді користувачі забувають почистити корзину, сміття з неї також видається в цій програмі. «Очищення диска» дає можливість почистити temporary файли (будуються при переході на будь-який сайт в інтернеті). Досить виставити прапори навпаки файлів, які слід видалити, і натиснути «ОК».

Якщо такі маніпуляції не допомогли, спробуйте використовувати кращі програми для оптимізації і чищення сміття.

Безкоштовні утиліти

Методів очищення від сміття в мережі є багато. Платити за ліцензію не потрібно, важливо тільки скачувати дистрибутив з перевірених сайтів, щоб помилково не закачати вірус. Відзначимо, що всі представлені нижче розробки актуальні для різних версій ОС Windows.

Kaspersky Cleaner

Це свіже рішення від популярного розробника, яке з'явилося зовсім недавно. Програма розроблена для початківців користувачів, які поки не вникли в суть роботи операційних систем і їх внутрішню структуру. Самою ОС чистка за допомогою Kaspersky Cleaner не зашкодить, тому фахівці рекомендують мати такий інструмент всім і кожному.

CCleaner

Інструмент є дуже простим у розумінні. Виріб допомагає почистити реєстр, виконати повне сканування, видалення файлів журналу, кошик, cookie-файли, кеш і тимчасові файли. Крім того, в програму вбудований спеціальний деинсталлятор, скориставшись яким, ігри, папки і файли будуть видалятися без опції відновлення. Встановивши CCleaner, ви зможете управляти розробками, які прогружаются разом із завантаженням ОС.

Плюсами кошти для оптимізації і очищення сміття називають швидкість роботи, компактний розмір і відсутність настирливої ​​реклами. Навіть молодий юзер розбереться в інтерфейсі цього виробу. Якщо на ПК не залишилося вільного місця, можна включити portable версію CCleaner. Свіжі версії дають можливість видаляти розширення веб-браузерів і компоненти Windows 10.

Важливий момент - в невмілих руках утиліта може навіть нашкодити, тому не намагайтеся кликати всюди, куди тільки можна. Вирішуйте проблеми методично і без особливого фанатизму.

SlimCleaner Free

Перед нами ефективний пристрій для роботи з ПК. Утиліта має унікальний доступ до бази інформації, яка допомагає їй розібратися, можна видаляти конкретний файл, чи ні. В основі роботи лежать популярні сьогодні cloud технології.

У вікні утиліти ви можете чистити tmp файли, реєстр або браузер. На вкладках «Браузери», «Програми» і «Оптимізація» знаходиться ширший спектр можливостей. Користувач за допомогою SlimCleaner Free може прибрати з автозавантаження окремі програми, дізнатися рейтинг конкретної розробки, переглянути роботу антивіруса і багато іншого.

Ashampoo WinOptimizer

Цим засобом користуються і початківці, і досвідчені програмісти. Інструмент вважається незамінним помічником для чищення компонентів браузера, перегляду реєстру, винищення шкідливих компонентів комп'ютера. Серед найбільш цікавих опцій виділяють можливість поліпшення системних налаштувань, а також відключення служб ОС в auto режимі.

Криптографія, інструменти для чищення диска, auto поліпшення - все це ви знайдете в зручному і красивому інтерфейсі Ashampoo WinOptimizer. Експерти стверджують, що ця розробка в багато разів підвищує швидкість функціонування ПК.

Clean Master

Ще один помічник, який допоможе виконати чистку та оптимізацію. Все виконується в один клік, що-небудь поламати вам не вдасться, тому Clean Master рекомендують старшим за віком або зовсім не досвідченим людям.

інші програми

В інтернеті можна відшукати масу інших утиліт, які допомагають впоратися з забрудненням системи. Сказати, яка з них гірше, а яка краще, важко, адже функціонують всі вони за загальним принципом. Можна звернути увагу на розробки PC Booster, TuneUp, Comodo SU, Auslogics BS і т. П. Список можна ще довго продовжувати, а що з цього вибрати - вирішувати вам.

Частка шкідливих файлів

Також комп'ютер починає виснути після появи вірусів і шкідливих файлів. Користувач часто навіть не знає про те, що система вже забруднена. Убезпечити себе можна, важливо тільки не качати шкідливі програми, різноманітні розширення для браузера або помічники в скачуванні «корисностей» з ВКонтакте. Все це уповільнює завантаження ОС, пошук змінює пріоритети, з'являється нав'язлива реклама і т. П.

Якщо потрібно поліпшити ефективність ПК, не забудьте встановити антивірус (NOD32 або Kaspersky підійдуть як ніхто краще).

підсумки

Щоб привести в порядок систему, важливо спробувати спочатку її «рідні» інструменти. Мова йде про службах дефрагментації і очищення диска. Нічого не змінилося? Встановіть одну із запропонованих вище утиліт для оптимізації ПК. Бажаємо успіхів!