Як на ноутбуці зробити скріншот?

Потреба у збереженні поточної інформації, представленої на екрані ноутбука, виникає досить часто. Скріншоти потрібні як в процесі виконання важливої ​​роботи, так і для заощадження певних моментів під час гри або ж листування. Для збереження того, що відбувається на моніторі вам не знадобиться вбивати купу часу і встановлювати додаткові утиліти. Хочете знати, як зробити скріншот на ноутбуці? Читайте далі!

Деякі користувачі зберігають цілі архіви важливих скріншотів

хитрощі клавіатури

Розробники давно передбачили можливість збереження картинки з монітора, додавши на клавіатурі якусь клавішу PrtSc SysRq. На різних пристроях вона може називатися по-різному (prt sc, Print Screen і т. Д.), Але функція у неї одна - «захоплення» того, що відбувається у вигляді JPG-файлу. Знайти її не важко, адже в більшості випадків її встановлюють в правій верхній частині. Скорочена найменування наводиться на маленьких клавіатурах, тут найбільш часто можна побачити напис PrtScr.

Якщо потрібно «захопити» екран на приладі, однієї цієї опції може бути недостатньо. Спробуйте натиснути комбінацію клавіш PrtSc + Fn. Такі комбінації застосовуються на невеликих за обсягом гаджетах з усіченою клавіатурою. У нижній частині клавіатури є клавіша Fn, і тільки з її допомогою можна активувати ряд корисних кнопок.

Утримуючи Fn + PrtScr, вам вдасться зберегти в пам'яті приладу то, що відбувається в конкретний момент. Скріншот в зазначеному випадку потрапляє в так званий буфер обміну. Щоб побачити зображення того, що вам вдалося зберегти, доведеться виконати ще одне додаткове дію.

збереження скрін

Отже, картинку на екрані вдалося зберегти в тимчасову пам'ять комп'ютера. Якщо ноутбук перезавантажити прямо зараз, то ще раз на це зображення ви вже ніколи не зможете поглянути. Зберігаються скріни в вигляді файлів графіки за допомогою стандартних редакторів. Для нас підійде і стандартний редактор від Windows, і наворочений Photoshop, і невеликі за своїм розміром, але дуже корисні Picasa або FastStone. Вибір програми не є принциповим, головне, щоб з цього переліку у вас була хоча б одна, і ви вміли нею користуватися. Не вдалося знайти потрібну утиліту? В такому випадку відкрийте Paint, дана програма напевно передбачена за замовчуванням для будь-якого нетбука.

Розібравшись з інструментом для роботи з графікою, відкрийте обрану утиліту і створіть новий файл (зазвичай допомагає поєднання клавіш Ctrl + N). Тепер досить вставити в вікно, що з'явилося раніше скопійований елемент. Робиться це різними способами:

  1. Виправлення - Вставити.
  2. Поєднання кнопок Ctrl + V.
  3. Натискання правою кнопкою миші по полю редактора, де є пункт «Вставити».

Вибравши будь-який з варіантів, ви отримаєте однаковий результат - файл із зображенням того, що відбувається на екрані з'явиться в редакторі.

Щоб розібратися, як зробити скріншот на ноутбуці, не треба бути великим фахівцем, досить володіти базовими навичками роботи з ПК. Зображення, яке вам вдалося перенести в Paint або Photoshop, залишилося тільки зберегти. Це тривіальна операція, про яку, швидше за все, знає кожен (Ctrl + S або «Зберегти як ...»). Після цього ви можете редагувати файл, а при необхідності передати його іншому користувачеві.

На сьогоднішній день існує і ряд спеціальних програм, які допомагають швидше виконати описані вище кроки (Clip2net, Joxi, Lightshot). Завантажити їх можна безкоштовно, скориставшись всесвітньою павутиною.

Рада наостанок: якщо потрібно зберегти картинку частині екрана, на якій присутній необхідна вам програма, натисніть Alt + PrtScr. Якщо на екрані в конкретний момент у вас відкритий Word, і ви вирішили відкрити калькулятор, то при утилізації даної комбінації збережеться зображення калькулятора. Бажаємо успіхів!