Як можна відновити флешку або карту пам'яті

Навіщо потрібні флешки і карти пам'яті?

Ще буквально десять років тому в світі техніки і електроніки байти і біти інформації зберегти на який-небудь зовнішній носій було досить складно. Напевно ви пам'ятаєте, як раніше були популярні дискети, на які можна було записати всього лише кілька офісних документів. А компакт-диски взагалі були розкішшю. І, природно, ціни на них тоді були немаленькі. Але сьогодні дискетами вже ніхто не користується, а в комп'ютерах більше не встановлюють для них роз'єми. І та ж доля, мабуть, буде чекати диски, які майже не застосовуються на ринку.

Якщо виникли проблеми з роботою зовнішніх накопичувачів, не варто відразу купувати новий

Все це пов'язано з тим, що в сучасному світі не так складно, як раніше, надати користувачеві носій з великим об'ємом пам'яті. Простим прикладом будуть зовнішні жорсткі диски, пам'ять яких сягає понад 500 Гб (бувають навіть на 1 Тб). Але вони не відрізняються своєю компактністю, так що в кишеню їх не покладеш. Чи то справа звичайні флешки або карти пам'яті, які знайомі вам дуже давно. Потрібні вони, природно, для запису, зберігання та передачі інформації з одного джерела на інший. Як їх можна використовувати?

  • Найпростішим прикладом є те, що школярі і студенти можуть записувати на них свої доповіді або реферати, щоб де-небудь їх роздрукувати. Або приносити на флешках презентації з метою показати їх широкому загалу на уроках або університетських парах.
  • Також ви можете використовувати флешку як носій музики. Записати на неї збірник улюблених композицій, потім слухати ці пісні в машині (для цього потрібен спеціальний USB-роз'єм в магнітолі).
  • Карти пам'яті (наприклад, всім відомі Micro SD) найчастіше використовують в смартфонах або планшетах, щоб збільшити обсяг пам'яті, доступної для запису додаткового контенту (фото, відео та музики)
  • Крім Micro SD карт, існують просто SD-карти (вони більше розміром). Їх можна вставляти в цифрові фотоапарати та іншу подібну техніку.
  • За допомогою флешки можна також переглядати міститься на ній контент по телевізору. Для цього в вашому ТБ повинен бути передбачений USB-роз'єм, щоб ви могли туди вставити ваш носій інформації.

Звичайно, це далеко не весь перелік можливого використання флешок і карт пам'яті (Micro SD, як говорилося вище). Існує ще дуже багато застосувань цьому сучасному винаходу, яке міцно увійшло в наше життя.

Чому комп'ютер не бачить флешку і як це виправити?

У користувачів часто виникають проблеми з тим, чому комп'ютер не бачить флешку. І не важливо, це звичайний флеш-накопичувач або ж карта Micro SD. І щоб не виникло питань з цього приводу надалі, важливо знати причини цієї проблеми, а також способи їх усунення. Тому давайте трохи обговоримо питання, як взагалі флешка починає працювати на комп'ютері, - тоді можна буде зрозуміти, в якому місці стався збій.

Флеш-карта або ж Micro SD для роботи встановлює на комп'ютер свої драйвера, без яких, власне, неможливо виявлення і запуск пристрою. Тобто, ви вставляєте свій накопичувач, який в автоматичному режимі починає установку необхідних служб і драйверів на комп'ютер. Після цього зазвичай відкривається вікно автозапуску карти, де можна вибрати один з пунктів меню для подальшої роботи. Ці драйвера з флешки видалити простому користувачеві і обивателю неможливо, так як вони встановлені виробником.

Отже, якщо ви вже трохи зрозуміли принцип роботи карт пам'яті, то тепер можна перейти, власне, до важливого питання, яке мучить вас: чому комп'ютер не бачить карту пам'яті і як відновити флешку?

  1. Найпримітивнішою причиною всіх проблем найчастіше є віруси. Вони можуть настільки зіпсувати «комп'ютерну» життя, що мало не здасться. Тому завжди важливо на своєму комп'ютері мати потужний антивірус, який убезпечить вашу роботу. Так що спробуйте спочатку просканувати свій комп'ютер і флешку на віруси.

  1. Перед тим, як почати панікувати, потрібно перевірити роз'єми самого комп'ютера, так як збій можуть давати і вони. Для цього спробуйте вставити свій накопичувач в інший роз'єм USB і почекати, поки завершиться настройка конфігурації обладнання. Якщо ж настройка і установка драйверів навіть не почалася, то переходимо до наступного пункту.

  1. Зайдіть в панель управління вашого комп'ютера і знайдіть диспетчер пристроїв (можна за допомогою пошукової панелі). У вкладці «Контролери USB» знайдіть назву своєї карти пам'яті або ж пункт з вмістом помилки, який зазвичай виділяється знаком оклику. Наведіть на нього курсор, натисніть правою кнопкою миші і вибирайте «Усунення неполадок». Якщо такого пункту немає, то виберіть "Оновити конфігурацію устаткування» або ж «Оновити драйвери». Якщо і це не допомогло вам, то переходимо до наступного пункту.

  1. Флешка не працює тільки на цьому комп'ютері або ноутбуці? Перевірте роботу карти пам'яті на іншому пристрої (будь то ПК або нетбук, ноутбук). Якщо вона працює на інших комп'ютерах - значить, проблема криється в вашому пристрої. Тоді вам доведеться провести діагностику, щоб виявити неполадки у себе на машині. Ви можете скористатися вбудованими послугами щодо усунення неполадок в Windows (за допомогою меню панелі керування) або ж звернутися до місцевого сервісного центру. Не забувайте, що якщо ваш ноутбук або комп'ютер знаходиться на гарантії, то ви маєте повне право на гарантійний ремонт (у разі і порядках, передбачених актами із закону «Про захист прав споживачів»).
  2. Як і будь-який технічний пристрій, флешка або карта Micro SD могли просто зламатися, перегоріти або отримати будь-які механічні пошкодження. В такому випадку її неможливо виправити і просто треба буде попрощатися зі своїм другом і придбати новий пристрій сховища.

Що робити, якщо флешка не відкривається?

Також бувають випадки, що флешка або Micro SD відображаються в списку пристроїв, але комп'ютер не може їх запустити по ряду причин. Давайте розглянемо ці самі причини, а також заходи щодо їх усунення (наприклад, в деяких випадках можуть бути корисні такі речі, як програма або утиліта для відновлення).

  1. Як згадувалося в попередній збірці, віруси є найбільш поширеною причиною всіх проблем на комп'ютері. У цій ситуації вони не стануть винятком. Тому перед відкриттям флешки обов'язково проскануйте її на наявність шкідливого програмного забезпечення. При позитивному результаті видаліть віруси, тільки після цього приступайте до роботи.
  2. Якщо при запуску карти пам'яті або знімного носія вискакує повідомлення про помилку "Немає доступу», то це теж є витівками вірусної атаки. У цьому випадку спочатку потрібно видалити вручну один файл: натискаємо правою кнопкою миші по флешці і тиснемо «Провідник». У вікні видаліть файл з ім'ям autoran.inf. Після чого повторіть дії з попереднього пункту, додавши сканування локальних дисків і файлової системи комп'ютера в цілому.

  1. При відкритті карти пам'яті комп'ютер видає повідомлення, що перед використанням диск повинен бути відформатований. Для вирішення цієї проблеми досить просто відформатувати розділ, слідуючи підказкам та інструкції на екрані. Однак слід пам'ятати, що все знаходяться документи на вашій карті будуть стерті. І якщо у вас на носії зберігаються важливі файли і дані, які вам не можна втратити, то краще спочатку спробувати відновити інформацію.

  1. Буває, що розділ якимось чином заблокувався. Це може статися внаслідок атаки вірусів, про які говорилося вище. І якщо після чистки диск все одно не відкривається, то спробуйте скористатися програмою Unlocker, яку слід запускати від імені адміністратора.

Підведемо підсумки

Сьогодні ми з вами обговорили одну з найактуальніших проблем користувача карт пам'яті Micro SD або звичайних флешок - відновлення їх роботи. Остання може бути схильна до ризику, якщо комп'ютер не бачить розділ або ж ваш носій інформації піддався атаці вірусів. У будь-якому випадку, тепер ви знаєте, як усунути ці неполадки знову скористатися пристроїв в нормальному режимі.

За традицією не забуваємо ділитися своєю думкою в коментарях! Можливо, ви не знайшли свого випадку або знаєте інші методи, які можуть допомогти іншим відвідувачам сайту. Приємного користування, дорогі читачі!