Підключення відеореєстратора до інтернету з використанням роутера та виконати установку

Повсюдне поширення Інтернету дає нам все більш широкі можливості для його використання. Високі швидкості і якість передачі даних уможливило такі речі, як відеоспостереження в режимі онлайн. Придбавши спеціалізований пристрій, ми можемо завжди тримати в полі зору свою квартиру, будинок або гараж.

Сучасні технології дають можливість вести спостереження з будь-якої точки світу

При налаштуванні відеоспостереження майже завжди виникає необхідність у віддаленому доступі до даних, переданих з камери. Щоб цифровий відеореєстратор (DVR) міг передавати інформацію за призначенням - завантажувати файли зображень або відео з камери на FTP-сервер, відсилати звіти на e-mail або сигналізувати про тривогу через SMS - необхідно підключити його до інтернету. Розглянемо, як реалізувати цю схему, використовуючи роутер.

Як підключити реєстратор до інтернету

Для виходу в Інтернет відеореєстратор підключається до роутера, як будь-яке інше кінцеве пристрій, отримуючи від нього IP-адресу та інші параметри через внутрішній DHCP-сервер. Особливість полягає в тому, що відеореєстратор повинен бути доступний за зверненням ззовні цієї локальної мережі.

Налаштування доступу до DVR з віддаленого робочого місця

Перш за все, необхідно з'ясувати, якого типу IP-адреса отримує ваша мережа від провайдера. Якщо на роутер приходить статичний (тобто постійний) IP-адреса, який жорстко прописаний в його інтерфейсі, то налаштувати підключення відеореєстратора можна наступним чином:

  1. На мережевої карти комп'ютера прописати настройки локальної мережі: IP-адреса з діапазону 192.168.0.Х, де Х може бути будь-яким числом від 2 до 254, виключаючи адреси, присвоєні іншим пристроям в цій мережі. Маска підмережі 255.255.255.0. Значення шлюзу і DNS можна залишити порожніми.
  2. Підключити реєстратор до роутера, призначити і прописати в його налаштуваннях статичний IP-адресу з діапазону внутрішньої мережі - 192.168.0.Х. Маска підмережі - 255.255.255.0. В якості шлюзу і DNS-сервера буде виступати IP-адреса самого маршрутизатора - 192.168.0.1. Номери портів можна залишити за замовчуванням.

При присвоєнні провайдером динамічного IP вам потрібно буде зв'язатися з техпідтримкою провайдера і уточнити, чи є можливість отримати статичний IP. Якщо відповідь буде негативною, вам доведеться скористатися сервісом Dynamic DNS, який присвоїть вашій DVR-пристрою постійне доменне ім'я. З цього імені до нього можна буде отримати доступ ззовні, незважаючи на мінливий зовнішній IP вашої мережі. Для цього потрібно зареєструватися на будь-якому сервісі, що надає подібні послуги, а потім прописати реєстраційні дані - ім'я сервера, ім'я хоста (вашого пристрою), ім'я та пароль користувача DDNS - у відповідному розділі налаштувань маршрутизатора. На прикладі D-Link DIR-615 це робиться через вкладку Tools - Dynamic DNS.

трансляція портів

Які порти знадобляться вам при використанні відеореєстратора, буде залежати від того, яким чином ви збираєтеся взаємодіяти з ним. Також потрібно подивитися в документації до пристрою номера портів, які воно використовує для різних типів доступу: це може бути доступ через веб-браузер, за допомогою спеціального ПО або перегляд камер з мобільних пристроїв.

На прикладі того ж D-Link DIR-615 трансляція портів виконується на вкладці Advanced - Virtual Server. Потрібно активувати відповідні рядки галочкою Enabled, а потім вказати:

  1. Адреса, куди транслювати: в цьому випадку це буде IP відеореєстратора або його ім'я, якщо ви використовуєте DDNS.
  2. Номери зовнішнього і внутрішнього портів: зазвичай вони збігаються, але якщо у вас більше одного відеореєстратора, тоді значення зовнішнього залишається без зміни, а внутрішній прописується в залежності від того, який номер йому присвоєно на кожному конкретному пристрої.
  3. Тип протоколу - TCP або UDP. Якщо не впевнені, який буде використовуватися, залиште значення Both.

Аналогічним чином виконується настройка проброса інших портів, через які ви будете звертатися до камери.

Зробивши вищеописані настройки, ви зможете підключити свій DVR до інтернету через роутер і віддалено зв'язуватися з ним за адресою виду //195.98.139.23:80 - тобто, вказавши зовнішній IP вашої мережі і номер порту при отриманні статичного IP. Якщо провайдер виділяє вам динамічний IP, то, відповідно, доступ буде можливий по доменному імені виду mydvr.dvrdns.com, яке надасть сервіс Dynamic DNS.

висновок

Таким чином, знаючи IP-адресу своєї мережі і номера портів на своєму пристрої відеоспостереження, ви завжди зможете отримати до нього доступ з будь-якого місця, використовуючи роутер: переглянути камери в режимі онлайн або отримати логін на поштову скриньку. Скористайтеся нашою інструкцією, налаштуйте підключення відеореєстратора через роутер, і ваш об'єкт спостереження буде під постійним контролем.