Перезавантаження роутера: як і для чого це робиться

Що зазвичай робить пересічний користувач, виявивши проблему з інтернет-з'єднанням або швидкістю закачування? Правильно, - дзвонить в техпідтримку. А тим часом більшість подібних проблем вирішується на першому ж етапі: допомагає перезавантаження роутера, яку оператор, наприклад, Ростелеком (та й будь-якого іншого провайдера) просить виконати в першу чергу.

При виникненні неполадок в першу чергу потрібно виконати перезавантаження

При постійній роботі маршрутизатора в мережі можуть іноді подвисать якісь з його інтерфейсів, наприклад, WAN-порт або Wi-Fi-передавач. Це може бути і комп'ютер, зокрема, мережева карта. І тут з'ясовується, що багато користувачів навіть не знають, як перезавантажити роутер і комп'ютер.

Способи перезавантаження роутера

Перезавантаження можна виконати різними способами, головне, щоб результат привів до вирішення вашої проблеми. Ми наводимо опис трьох варіантів з детальним описом кожного з них:

  • відключення живлення;
  • перезавантаження через сторінку керування;
  • перезапуск через комп'ютер за допомогою клієнта telnet.

А тепер детальніше про кожен з них.

Перезавантаження по харчуванню

Найпростіше, що можна зробити для того, щоб роутер заново підключився до обладнання провайдера, - на час відключити харчування. Для цього на більшості роутерів є кнопка «On / Off» або «Power», розташована на задній панелі поруч з роз'ємом живлення. Вимкніть пристрій, зробіть паузу приблизно в півхвилини, а потім знову ввімкніть.

Не плутайте її з кнопкою «Reset»! Натиснувши її, ви скинете налаштування роутера до заводських, і тоді знадобиться повторна настройка.

Треба зауважити, що кнопка «Power» не завжди скидає Ви зараз приєднані. Крім того, деякі виробники взагалі не передбачають наявність такої кнопки. В цьому випадку допоможе відключення шнура живлення або з роз'єму на задній панелі, або з розетки. Через ті ж півхвилини можна включати назад.

Перезавантаження через інтерфейс управління

Але як перезавантажити роутер, якщо він знаходиться в іншому приміщенні або доступ до нього з якоїсь причини утруднений? Тоді можна віддалено перевантажити його через комп'ютер: зайти на сторінку налаштувань і зробити програмний перезапуск. Це вважається найбільш правильним способом з точки зору безпеки для обладнання.

Схема проста: потрібно зайти на сторінку управління, ввівши в адресному рядку браузера IP-адреса доступу до налаштувань роутера. В меню знайти розділ, який відповідає за систему і перезавантаження. Наприклад, на роутерах TP Link серії N цю функцію можна знайти через меню «Системні інструменти» - «Перезавантаження». На цій сторінці ви побачите однойменну кнопку, залишається натиснути її і дочекатися закінчення перезавантаження.

Перезапуск за допомогою telnet-доступу

Ще один варіант, що дозволяє віддалено перезавантажити роутер - дати команду через консоль за допомогою служби telnet. Можливо, комусь це здасться зручніше і швидше. В системі Windows XP це дійсно виконується дуже швидко:

  1. Запустити командний рядок: «Пуск» - «Виконати» - «cmd» або сполучення клавіш Win + R.
  2. Ввести команду telnet і IP роутера.
  3. Авторизуватися, ввівши логін і пароль для управління.
  4. Набрати команду reboot і натиснути Enter.

Якщо на вашому комп'ютері встановлена ​​ОС Windows 7 або 8, то знадобиться трохи більше рухів. У цих системах немає вбудованого клієнта telnet, тому доступ до консолі управління потрібно буде отримати за допомогою сторонньої програми. Найпростіша - утиліта PuTTy. Скачайте і встановіть її, а для перезавантаження роутера виконайте наступні дії:

  1. В поле «Host Name» введіть IP-адресу для доступу на роутер.
  2. У «Connection Type» виберіть «Telnet».
  3. Відкрийте консоль кнопкою «Open» (в лівій частині вікна програми під списком розділів).

Подальші дії в консолі без змін: авторизуватися і ввести команду на перезавантаження.

висновок

При перших ознаках падіння швидкості інтернет-з'єднання або при повному відключенні мережі, перше рекомендоване дію - перезапустити маршрутизатор і комп'ютер. Ми описали вам декілька способів, як перезавантажити роутер, а вам залишається вибрати найбільш підходящий для себе і спробувати його в дії.

Якщо в процесі у вас виникнуть питання або труднощі, зверніться до нас в коментарях.