Як налаштувати Cisco VPN Client в Windows 10 і Windows 7

Cisco VPN Client призначений для зручної роботи з мережевим обладнанням від компанії Cisco. Неважко здогадатися, виходячи з назви, що ця програма дозволяє швидко і правильно створити, налаштувати і легко використовувати підключення до захищеної приватної мережі. Наприклад, VPN-клієнт від Cisco ідеально підходить для роботи з корпоративною мережею, тому він дуже охоче використовується співробітниками компаній, які працюють на дому або перебувають у відрядженні.

Додаток активно використовують для управління корпоративними мережами

Незважаючи на досить просту установку і настройку Cisco VPN Client, у користувачів Windows 10 і Windows 7 досить часто все ж виникають певні питання.

Функціональність Cisco VPN Client

Основна функція програми - віддалене використання ресурсів приватної мережі, створеної на базі обладнання Cisco. При запуску правильно налаштованого підключення користувач, перебуваючи в будь-якому місці, отримує доступ до мережевих ресурсів так само, як якби він був підключений безпосередньо.

Підтримувані протоколи:

  • IPSec ESP;
  • PPTP;
  • L2TP;
  • L2TP / IPSec;
  • NAT Traversal IPSec;
  • IPSec / TCP;
  • IPSec / UDP.

Крім того, цей VPN-клієнт підтримує і протокол SCEP (Simple Certificate Enrollment Protocol), розроблений самою компанією Cisco.

Cisco VPN Client забезпечує безпрецедентну надійність завдяки технології Cisco Secure Connectivity System, що використовує шифрування і двухфакторную аутентифікацію за допомогою смарт-карт Aladdin eToken або USB-токенів.

Використовувані методи шифрування:

  • DES;
  • 3DES;
  • AES;
  • MD5;
  • SHA.

Наявність вбудованого Фаєрвол - ще одна з особливостей VPN-клієнта від Cisco.

Програма може бути встановлена ​​на різні операційні системи, в тому числі для Windows 7 і Windows 10.

Правда, компанія Cisco, мабуть, є фанатами x86, тому програмне забезпечення в основному заточене під роботу саме з такою розрядністю операційної системи (що відбивається в стабільності роботи). Але це, зрозуміло, зовсім не означає, що власники Windows 10 x64 або Windows 7 x64 ніколи не зможуть коректно запустити Cisco VPN-клієнт. Є і для них версія, але її встановлення та налаштування має свої нюанси.

Завантаження

Завантаження офіційною версією VPN-клієнта для Windows 10 і Windows 7 доступна зі сховищ Cisco - там знаходяться архіви з розширенням .exe. Для доступу необхідно мати контракт з компанією і бути зареєстрованим в системі. Зрозуміло, можна і зі сторонніх ресурсів скачати - бажаючих поділитися софтом вистачає. Але це вже на ваш страх і ризик.

підготовка

Щоб коректно встановити і налаштувати Cisco VPN Client на Windows (це стосується і 10 і 7), необхідно мати права адміністратора.

Перевірте доступність портів UDP 500 і 4500 для входу і виходу. При необхідності внесіть правки в налаштування брендмауера.

Врахуйте, що VPN-клієнт не працюватиме через проксі.

Установка Cisco VPN Client для Windows 10

Обов'язково спочатку переконайтеся, що версія, яку ви збираєтеся встановити, свіжа і сумісна з встановленою операційною системою. Windows 10 не особливо лояльна до застарілого програмного забезпечення, тому при спробі поставити і використовувати стару версію Cisco VPN Client можуть виникати різні помилки, пов'язані з несумісністю. У більшості випадків вони вирішуються відключенням безпечного завантаження в BIOS перед установкою ПО. Але якщо ви не є любителем «танців з бубном», найкраще просто завантажити останню версію, сумісну саме з Windows 10.

Попередньо встановлюємо DNE Citrix (Deterministic Network Enhancer), наявність якого потрібно для коректної інсталяції Cisco VPN Client. Перевірте, щоб версія DNE підходить для вашої системи Windows 10 по розрядності! Зверніть увагу, що антіруткит може почати скаржитися під час запуску інсталятора DNE, але приводу для занепокоєння немає (зрозуміло, якщо ви завантажили інсталяційний файл з надійного джерела, - наприклад, з офіційного сайту). А взагалі майте на увазі, що перед установкою рекомендується вимикати антивіруси і брендмауери.

Після успішної інсталяції DNE і обов'язкової перезавантаження Windows 10 можна приступати до установки самого Cisco VPN Client. Саморозпаковується запитає, в якій каталог ви плануєте розпакувати його. Після закінчення розпакування повинен відразу ж автоматично запуститися інсталятор (при проблемах з установкою слід використовувати інсталяційний пакет з розширенням .msi). Особливих питань при установці виникнути не повинно, все кроки цілком звичні і передбачувані. Не забудьте перезавантажитися після завершення процесу інсталяції. На цьому стандартна установка Cisco VPN Client для Windows 10 буде вважатися завершеною.

Установка Cisco VPN Client для Windows 7

Установка VPN-клієнта Cisco на Windows 7 здійснюється аналогічно інсталяції на Windows 10.

При виникненні проблем під час установки DNE може знадобитися редагування параметра в реєстрі: HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \ Network \ MaxNumFilters - значення має бути 14. Виправте значення, якщо у вас виставлена ​​цифра 8.

Налаштування Cisco VPN Client

Налаштування Cisco VPN Client для Windows 10 і Windows 7 досить проста, так як інтерфейс VPN-клієнта інтуїтивно зрозумілий, але вимагає знання англійської мови і деяких термінів.

Нове підключення створюється шляхом натискання на кнопку «New». Відкривається власне вікно з полями для вказівки інформації про створюваний підключенні. Інформація може надаватися адміністратором приватної мережі або провайдером.

Назва з'єднання вписується в поле «Connection Entry».

В поле «Host» вказується домен (IP-адреса VPN-шлюзу).

На вкладці «Authentication»: в полі «Name» - ім'я групи, в поле «Password» - пароль для групи, «Confirm Password» - підтвердження пароля. Ці дані потрібні для первинної групової аутентифікації.

Після того, як дані введені, натискаємо «Save». Готово! Тепер у вікні VPN-клієнта з'являється рядок з новим підключенням.

При підключенні з'явиться віконце вторинної авторизації, що запитує ваші особисті логін і пароль.

Якщо все було зроблено правильно, то з'єднання встановиться, а в треї з'явиться відповідна піктограма. Правий клік по ній відкриє меню, в якому можна вибрати пункт «Statistics» - статистика. Там буде вказано кількість відправлених і отриманих пакетів.

Можливі проблеми

Буває, що користувачі Windows 10 і Windows 7 скаржаться на виникнення різних помилок, - наприклад, 440, 412, 414, 433, 442. Вони є результатом неправильної установки і настройки клієнта і додаткових компонентів. Вирішуються, як правило, коректним видаленням встановленого ПЗ, чищенням реєстру і грамотної установкою заново. У виняткових випадках виникає необхідність в перевстановлення системи.

Досить часто при використанні Cisco VPN Client в Windows 10 і Windows 7 x64 виникають різні помилки, пов'язані з працюючою безпечної завантаженням. Ця функція забороняє використання в системі програмного забезпечення, яке не входить до списку довіри виробника комп'ютера. Рішення полягає у відключенні безпечного завантаження через BIOS.

Не завадить і заглянути в реєстр: HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ CVirtA \ DisplayName. Там повинно бути назва встановленого продукту (якщо ви бачите незрозумілий набір символів - виправте на «Cisco Systems VPN Adapter for 32-bit (або 64-bit) Windows»).

Якщо при використанні Cisco VPN Client вперто продовжують виникати помилки, можна замість DNE встановити Sonic VPN.