Все про розумну Wi-Fi-розетку

Призначення розумної Wi-Fi-розетки (або як її ще називають смарт-розетки) полягає в можливості управляти електроприладами через Інтернет, перебуваючи де завгодно. Доступ до мережі така розетка отримує через Wi-Fi-з'єднання, звідси і назва. Ідея винаходу унікальних гаджетів зі смарт-роз'ємами, якими можна управляти дистанційно, прийшла в голову німецьким інженерам з м Фраугофер.

Тепер можна не турбуватися про мережевих приладах в будинку

Зовнішній вигляд, елементи і матеріали

Зовні найпростіша Wi-Fi-розетка є цілком такий симпатичний, виконаний в сучасному стилі, однораз'ёмний перехідник.

Обов'язкові елементи смарт-розетки:

  • світлодіодний індикатор;
  • фізична кнопка включення / вимикання;
  • запасне джерело живлення, на випадок відключення електроенергії;
  • заземлення.

Додаткові елементи у деяких, більш складних моделей:

  • порт USB;
  • датчик руху;
  • термометр;
  • датчик вологості;
  • датчик світла;
  • датчик диму;
  • відеокамера;
  • таймери тощо.

Також на ринку існують варіанти, виконані у вигляді мережевого фільтра, де роз'ємів для підключення електроприладів може бути кілька, зазвичай до 4-х. Роз'єми, як правило, стандартні і не вимагають додаткових перехідників.

Як матеріал для виробництва панелей смарт-розеток активно використовуються пластик і скло.

Використання смарт-розетки, функції

Автоматизовані розетки чудово підходять для застосування в приватних будинках, квартирах і офісах. Ці невеликі за розміром пристрої стають незамінними помічниками в організації комфортного і безпечного життя (або роботи).

Вбудовані датчики зможуть вчасно попередити вас про витік газу або іншому важливому подію, подбати про збереження ваших речей і навіть зустріти в буквальному сенсі з теплотою і запальною ілюмінацією!

Дуже зручно використовувати розумні розетки для управління обігрівальними приладами і кондиціонерами, вентиляцією, зволоженням повітря, різними насосами, камерами спостереження, освітленням і т. Д.

Також є сенс підключати до них «небезпечні» прилади, наприклад, праска, і не мучитися сумнівами, вимкнули ви його чи ні, йдучи з дому.

За допомогою розумної розетки можна експлуатувати музичний центр як будильник, вимикати нічник в дитячій, не турбуючи малюка, позбавити себе від необхідності добиратися в темряві до ліжка, включати чайник до свого приходу, легко використовувати розетки, що знаходяться в незручних місцях, забезпечити своєчасний полив рослин без вашої присутності, в загальному, знайти безліч цікавих і корисних застосувань.

Основні функції смарт-розетки:

  • віддалене управління різними побутовими приладами;
  • забезпечення охоронної та пожежної безпеки;
  • економія електроенергії;
  • перезавантаження серверів, роутерів та іншої офісної техніки;
  • повідомлення про відключення електроенергії, з можливістю аварійно знеструмити прилади для попередження виходу з ладу важливою і дорогої техніки.

Принцип роботи, управління та можливості

При з'єднанні з маршрутизатором, кожна розумна розетка отримує свій унікальний IP-адреса, який дозволяє встановити доступ до неї і передавати команди в зашифрованому вигляді через Інтернет (шифрування не дозволяє керувати вашої електронікою кому попало). Природно, чим стабільніше з'єднання, тим простіше і коректніше буде управління.

Установки можуть бути збережені як на сервері, так і на самому девайсі. В останньому випадку може виникнути ситуація, коли після втрати Мережі все настройки доведеться встановлювати заново. Якщо для збереження налаштувань використовується сервер, то інформація, в тому числі і статистика, може зберігатися роками. Залежно від моделі вам можуть бути доступні різні графіки, побудовані за результатами зафіксованої датчиками інформації.

Щоб отримати докладний інтерфейс дистанційного контролю, досить встановити спеціальне програмне забезпечення на свій смартфон, планшет, ноутбук або комп'ютер. Необхідний софт знаходиться у вільному для скачування і установки доступі. Зрозуміло, якщо ви володієте навичками програмування і вас не влаштовує інтерфейс пропонованих програм, то можете своїми руками написати власні.

Програма дозволяє не тільки віддалено включати і вимикати прилади, але і налаштувати таймери, тобто задати певний час (зрозуміло, для роботи за розкладом Wi-Fi також повинен працювати). Завдяки цій функції ви можете істотно заощадити електроенергію, а також попередити ризик виникнення небезпечних ситуацій.

Можливості таймерів:

  • випадкове час включення і виключення (дуже корисна функція для створення ефекту присутності кого-небудь в будинку);
  • зворотний відлік (включення і виключення електроніки після закінчення певного відрізка часу);
  • заплановане конкретний час (включення і вимикання приладів в строго заданий час, один раз, кожен день, кожен певний день і т. д.).

Деякі розумні розетки можна віддалено заблокувати, щоб при натисканні на фізичну кнопку можна було ні включити, ні вимкнути прилад, при цьому заборонити роботу розкладів і таймерів. Також може бути і можливість установки режиму «Я вдома», який дозволяє відключати відразу все смарт-розетки.

У разі відключення електроенергії розумний гаджет використовує вбудований резервне джерело живлення, щоб негайно сповістити вас. Це ж джерело живлення дозволить деякий час функціонувати підключеної охоронній системі і пожежної сигналізації.

Смарт-розетки можна об'єднати в мережу (кількість розеток може досягати 50), призначити головні і підконтрольні розетки за принципом жорстких дисків (Master і Slave), одним словом, підпорядкувати і автоматизувати практично всю техніку в будинку або офісі.

Характеристики

Як правило, переважна більшість моделей розумних розеток працює з вхідною напругою 100-240 В (тобто можна використовувати в звичайних електричних мережах).

Значення вихідної напруги зазвичай коливається в діапазоні від 2 до 4 кВт, що цілком достатньо, щоб підключити навіть досить ненажерливі прилади (наприклад, масляні обігрівачі).

Використовуваний стандарт мережі Wi-Fi - 802.11 b / g / n на частоті 2, 4 Гц.

Безпека при використанні

Зверніть увагу! Перед підключенням будь-якого електроприладу до розумної розетки необхідно переконатися, що його потужність не перевищує зазначену в технічній документації до самій розетці.

Чи можна зробити розумну розетку своїми руками?

При бажанні і наявності необхідних навичок, інструментів і матеріалів, дійсно, цілком можна спорудити Wi-Fi-розетку своїми руками.

Для виготовлення самої бюджетної смарт-розетки знадобляться:

  • модуль Wi-Fi;
  • твёрдотелое реле;
  • малогабаритний блок живлення (оптимально, щоб стабілізатор напруги був на 3, 3 В);
  • зовнішня розетка (для зручності прошивки можна використовувати зовнішню розетку або фільтр з USB-портом).

Правда, якщо ви не є завзятим електриком і програмістом, жодного разу не тримали паяльник в руках, то краще не ризикувати, адже якщо щось піде не так, то можна і удар струмом отримати, і квартиру спалити. Чи варто воно того?

Набагато спокійніше придбати такий корисний гаджет в магазині і без зайвих зусиль, ризику і несподіваних наслідків зробити своє життя більш комфортним, тим більше що ціни на розумні розетки цілком прийнятні, тому навряд чи вийде пристойно заощадити, збираючи девайс своїми руками.

Якщо ви все ж твердо вирішили сконструювати смарт-розетку власноруч, то визначаємося з призначенням, дизайном і функціональністю саморобного гаджета, готуємо необхідні інструменти, матеріали і беремося за справу.

Чи не розкіш, а необхідність

Незалежно від того, купили ви Wi-Fi-розетку або успішно змайстрували її своїми руками, дистанційне керування напевно доведеться вам до душі і зовсім скоро ви вже не зможете уявити собі, як можна жити без такого дивного, корисного і зручного винаходи.