Включення DHCP на мережевому адаптері

Якщо у вашому будинку кілька комп'ютерів, то для зручного взаємодії окремих машин ми пропонуємо об'єднати їх в локальну мережу. Таким чином, ви зможете:

  • виходити в інтернет з того чи іншого ПК, використовуючи одне єдине підключення;
  • проводити обмін файлів і друкувати документи на одному принтері.

Включення DHCP спрощує настройку будь-якої мережі

Крім того, ви отримаєте можливість віддаленого управління будь-яким комп'ютером, що входять до складу мережі. Організувати таку можливість допоможе ADSL-модем або вбудований маршрутизатор. Все, що потрібно зробити, так це включити DHCP на мережевому адаптері кожного ПК і запустити однойменну службу модему або роутера. Пристрій буде виконувати роль сервера. Прекрасно те, що настройка DHCP не завдасть проблем навіть не підготовленому користувачеві.

Як включити DHCP? Дане питання цікавить багатьох користувачів, адже мало хто з ним стикався раніше. Dynamic Host Configuration Protocol - саме так перекладається вищевказана абревіатура. Це спеціальний протокол конфігурації, що надає можливість автоматичної настройки комп'ютерів. Він допомагає їм взаємодіяти між собою.

включаємо DHCP

Перед початком створення мережі між вашими комп'ютерами необхідно включити на роутері або модемі службу DHCP-сервера. У тому випадку, якщо ви не вмієте цього робити, то зверніться до інструкції з експлуатації вашого пристрою. Після активації служби, його потрібно перезавантажити. Далі потрібно перевірити, чи запущена служба DHCP-клієнт на всіх комп'ютерах. Зробити це досить легко. В ОС Windows Vista і Windows 7 всього лише потрібно набрати команду services.msc в пошуку, який з'являється над кнопкою Пуск після її натискання. Натискаємо Enter. У вікні можна включити або відключити DHCP. Тип запуску служби повинен бути автоматичний, в іншому випадку його потрібно зробити саме таким. Що стосується Windows XP, то вищезгадану команду потрібно ввести в поле введення, викликати яке можна натисканням Ctrl + R. Знайшовши відповідний рядок, натисніть на неї правою кнопкою миші і виберіть «Властивості», після чого в полі «Тип запуску» встановіть «Автоматично» . Натисніть «ОК» і перезавантажте ПК. До речі, виконуючи такі ж дії в зворотному порядку, службу можна відключити.

На наступному кроці потрібно знайти згадану службу на мережевому адаптері в налаштуваннях підключень. Для цього використовуйте команду Ncpa.cpl в зазначених вище полях в залежності від операційної системи. Якщо ви не звикли користуватися такими командами, то настройку підключень ви знайдете на панелі керування. Зробіть правий клік мишею і зайдіть в «Властивості» того підключення, яке має відношення до вашої локальної мережі. Щоб не заплутатися, свідомо невикористовувані в створенні загального підключення мережеві адаптери можна відключити. Виберіть «TCP / IPv4» - «Властивості». Значення IP-адреси і DNS-Закріпить на автоматичне отримання і натисніть ОК. Після всього цього рекомендується перезавантажити комп'ютер.

Як бачите, настройка DHCP досить проста, тому навіть початківець користувач ПК зможе без проблем об'єднати кілька комп'ютерів в одну мережу. Якщо у вас відпаде необхідність спільного використання ваших ПК, то ви зможете відключити службу, використовуючи всі вищевказані етапи.