Відновлення системи Windows 8 (8.1)

Під поняттям «відновлення Windows 8» користувачі часто мають на увазі різні речі: хтось просто відновлення заводських налаштувань, а хтось - видалення раніше встановлених оновлень або скасування змін, які відбулися після установки підозрілого драйвера. Сьогодні прийнято розглядати кілька корисних методів, які допоможуть зробити відкат ОС Віндовс версій 8 і 8.1. Про них ми і поговоримо в сьогоднішній статті.

Для повернення працездатності ПК не обов'язково встановлювати заново систему

Точка відновлення: для чого вона і як нею користуватися

Такі точки дуже часто задіюються, щоб повернути систему в правильне русло. Створюються вони без участі користувача, після установки різноманітних утиліт, драйверів і т. Д. Створювати їх можна і самому, вручну. Метод допомагає в ситуаціях, коли при завантаженні або роботі машини після установки якої-дибо програми виникли помилки.

Скористатися способом можна так:

  • дістатися до панелі управління (спершу вибрати кнопку «Пуск»), натиснути «Відновлення»;
  • клікнути по «Запуск відновлення системи»;
  • включити процес відновлення, підібравши за датою цікаву для вас точку.

скасування оновлень

Іноді наш комп'ютер після установки базових оновлень починає вести себе некоректно: може пропадати інтернет, з'являються помилки при роботі з окремими програмами. Щоб уникнути такого розвитку подій, фахівці рекомендують скористатися відкотом оновлень. Відновлення Windows 8.1 при використанні такого способу проходить досить швидко. Для цього слід скористатися Центром оновлення Віндовс, де клікнути на «Видалення оновлень». Альтернативний спосіб - застосувати командний рядок.

Отже, після переходу в Центр оновлень необхідно вибрати посилання «Встановлені оновлення». Тут будуть видні всі оновлення, встановлені на даний момент, дата їх установки і код. Розібравшись з тим, після якого саме періоду почалися проблеми з машиною, обчисліть оновлення і видаліть його, натиснувши відповідну клавішу. ПК попросить підтвердити своє рішення, для цього натисніть «Так».

Тепер перезавантажте систему - це допоможе зрозуміти, зникла помилка або потрібно шукати інший вихід для вирішення проблеми.

образ відновлення

Щоб відкотитися до нормального стану, системі може знадобитися резервна копія з усіма драйверами, програмами, а при необхідності - і файлами. Такі образи присутні на всіх пристроях, на яких ОС ставив саме виробник. Образи розташовані в прихованому розділі вінчестера, містять встановлені виробником програми, а також саму систему.

Користувач може створити такий образ своїми силами в будь-який момент. Найкраще зробити це після установки і виконання базових налаштувань. Якщо прихований розділ відсутній або раніше був видалений, його можна створити заново.

Отже, потрібно вибрати «Видалення всіх файлів і перевстановлення Віндовс» в розділі «Відновлення». Ніякої підготовки не потрібно, тому як проходить все автоматично.

Скидання налаштувань

При належній роботі комп'ютера, запущеного з-під Windows версії 8 (8.1), можна «скинути» основні настройки, при цьому ваші важливі файли не будуть видалені. Робити це краще, коли не допомогли всі інші варіанти. Спосіб відрізняється високою ефективністю, але задіяти скидання можна тільки за умови, що Віндовс запускається сам по собі.

На панелі з правого боку монітора знайдіть «Параметри», після чого знайдіть пункт «Зміна параметрів». Далі важливо вибрати розділ «Відновлення» в списку «Оновлення та відновлення».

Тут пропонуються такі варіанти дій:

  • видалити всі файли і перевстановлення Windows;
  • відновлення без видалення файлів (то, що нас цікавить зараз);
  • особливі варіанти завантаження (не відноситься до даної статті).

Якщо клікнути по другому варіанту, ви скинете всі налаштування системи, не торкнувшись при цьому файли, які знаходяться на комп'ютері. Іншими словами, відеозапису, документи, музика і ряд інших завантажень залишиться в цілості. Однак сторонні утиліти, які ви встановлювали своїми силами, будуть видалені. Програми з магазину Віндовс 8 перевстановити автоматично.

Перший пункт дозволить повернути машину до заводських налаштувань. Вибравши його, ви можете втратити важливі дані. Якщо ж диск розбитий на пару дисків (C і D, наприклад), то чи не системні розділи можна залишити недоторканими.

уточнення:

Виконуючи скидання налаштувань, комп'ютер задіє розділ відновлення, який присутній на всіх приладах з встановленим Віндовс. Якщо ОС встановлена ​​своїми силами, скидання також можливий, але доведеться скористатися дистрибутивом встановленого Віндовс, з якого будуть братися необхідні файли.

Багато користувачів після отримання Windows 8 оновлюються до версії 8.1. Їм після скидання налаштувань потрібно ще раз виконати оновлення, тому що ви в цьому випадку отримаєте «чисту» версію. В процесі виконання цих дій може знадобитися ключ продукту (система може попросити ввести його на одному з етапів).

Якщо зайти в систему неможливо

Якщо нічого не завантажується, користувач може дістатися до механізму оновлення (для цього знайдіть диск з системою). Порядок дій виглядає наступним чином:

  • завантажити з інсталяційного диска або створеного заздалегідь диска відновлення, натисніть «Відновлення системи»;
  • знайдіть пункт «Діагностика», після чого клацніть на кнопці «Відновити».

Як бачите, необхідно лише знайти необхідний диск - і проблема буде вирішена. Виконавши ці дії, у вас буде правильна версія ОС, а звіт про програми, які довелося видалити, з'явиться на робочому столі.

підсумки

Відновлення Windows 8 або 8.1 можливо навіть в найбільш важких ситуаціях. Все, що потрібно для цього - вивчити подану вище інструкцію і слідувати кожному її пункту. Сподіваємося, один із запропонованих способів допоможе вирішити питання, зберігши на комп'ютері важливі файли. Бажаємо успіхів!