Які бувають типи підключення до інтернету

вступ

Інтернет давно став не тільки нормою, але навіть необхідністю в нашому житті. Дуже багато речей зав'язані на використанні Всесвітньої павутини. Але підключитися до нього неможливо, просто встромивши шнур в розетку. Розглянемо, які існують типи підключення до інтернету.

Згодом застарілі технології інтернету замінюють більш досконалими

кабельне підключення

Вита пара і оптичний кабель

Це найпопулярніший тип підключення. До вас в квартиру або офіс проводиться кабель, по якому надходить сигнал інтернету. Застосовують два варіанти з'єднання: кручена пара і оптичний кабель.

У першому випадку від постачальника послуг до будинку або розподільній коробці проводиться оптоволоконний кабель з високою пропускною спроможністю, а в саму квартиру заводиться кручена пара, що являє собою мідний дріт зі спеціальним способом обтиснутим кінцем, який встромляється в комп'ютер або роутер. Швидкість підключення в цьому випадку найчастіше не перевищує 100 Мбіт / с.

У другому випадку в житло зводиться оптичний кабель, приєднується в розподільний пристрій. Серед його переваг виділяють набагато більшу швидкість, аж до 1 Гбіт / сек. З цього кабелю можна одночасно отримувати послуги інтернету, телефону і телебачення - тобто один кабель замість трьох. Кабельне підключення має два варіанти організації мережі: локальна і віртуальна.

Локальна мережа

Суть локальної мережі полягає в тому, що провайдер надає вам окремий IP-адресу. Всі комп'ютери, за великим рахунком, являють собою велику мережу, що має вихід в інтернет через постачальника. Буває доступ з динамічним і статичним IP.

динамічний IP

Для вас це найпростіший тип зв'язку. Всі установки при кожному з'єднанні присвоюються провайдером, і вам не потрібно нічого додатково налаштовувати. Ви просто встромляєте кабель в комп'ютер або в роутер - і починаєте користуватися інтернетом.

статичний IP

При цьому типі користувачеві потрібно ввести в установки мережевої карти або роутера параметри, які видає провайдер і які є незмінними при кожному сеансі зв'язку. Це досить зручно для онлайн-сервісів, які звертаються до у вас постійний IP-адреса. Дізнатися тип підключення можна в техпідтримку провайдера, на сайті постачальника послуг або в договорі. При користуванні роутером більшість моделей можуть визначити тип підключення автоматично.

Віртуальна мережа VPN

VPN розшифровується як «віртуальна приватна мережа». Ця технологія зашифровує обмін даними між комп'ютером абонента і сервером провайдера, значно підвищуючи безпеку.

PPPoE

Найбільш популярний тип підключення по VPN. Для користування вам потрібно дізнатися лише логін і пароль. Операційна система Windows розглядає це з'єднання як високошвидкісне підключення з набором номера.

L2TP / PPTP

Менш популярні види підключення по VPN. Крім логіна і пароля, потрібно дізнатися адресу сервера, що надається оператором зв'язку. Різниця між ними - лише в методі шифрування, який вибирається в додаткових настройках з'єднання. Найвідоміший провайдер, який працює з цим стандартом - Білайн.

комбіноване підключення

Об'єднує в собі кілька видів підключення для доступу в інтернет і до ресурсів провайдера. VPN застосовується як головний тип підключення, динамічний або статичний IP - як додатковий. Різниця між ними - в ручному введенні локального адреси або автоматичного його визначення. Таке підключення вважається найскладнішим, тому використовується рідко. Можна дізнатися параметри у техпідтримки конкретного постачальника послуг.

Телефонна лінія

Незважаючи на те, що останнім часом кабельне підключення домінує, у багатьох місцевостях тягнути окрему інтернет-лінію економічно недоцільно. В такому випадку рятує наявність телефонної лінії, підключитися до інтернету можна тільки через неї. Існують два типи підключення: ADSL і Dial-Up.

ADSL

Сучасні стандарти дають доступ до інтернету зі швидкістю в кілька десятків мегабіт, чого цілком достатньо для більшості завдань. Суть зводиться до того, що за допомогою спліттера сигнал розділяється на різні частоти: низькі - для голосового зв'язку, високі - для інтернету. Відповідно, можна одночасно дзвонити і користуватися інтернетом.

Для організації зв'язку використовується модем. Схема підключення досить проста: телефонний кабель, який заводиться в приміщення, підключається до спліттеру, до нього у відповідні роз'єми приєднуються домашній телефон і ADSL-модем.

Dial-Up

Цей тип підключення прийшов до нас ще з дев'яностих років минулого століття. Є дуже застарілим, так як при його застосуванні телефонна лінія залишається зайнятою, а середня швидкість становить близько 56 кілобіт. За нинішніми мірками це дуже мало. Проте, в деяких місцевостях іноді застосовується і такий вид підключення.

Працює він у такий спосіб: модем підключається до телефонної лінії і до комп'ютера, в його налаштування додається номер модемного пулу. Модем дзвонить на цей номер, а після установки з'єднання абонемент отримуєте доступ до інтернету.

Телевізійний кабель DOCSIS

Цей тип підключення надає інтернет через телевізійний кабель. Безсумнівно, платити за інтернет і телевізор одній фірмі куди зручніше. Кабель заводиться в квартиру або будинок, за допомогою спліттера сигнал розподіляється на телевізійний та інтернет. Сигнал інтернету надходить на кабельний модем, підключений до ПК або до роутера.

Сучасні стандарти дозволяють отримувати швидкість інтернету до 300 Мбіт / сек. Незважаючи на відносно невисоку популярність технології, провайдер телекомунікаційних послуг Акадо підключає по ній абонентів в Москві, Санкт-Петербурзі і Єкатеринбурзі.

Мобільний інтернет

Розвиток стандартів 3G і 4G дозволяє використовувати інтернет на швидкості, порівнянної з домашнім підключенням. У багатьох містах Росії доступний стандарт 4G зі швидкістю до 100 з гаком мегабіт. Там, де він недоступний, працює 3G на швидкості до 40 мегабіт.

Останнім часом пропонуються безлімітні тарифи, нехай і досить умовні. Не потрібно ніяких проводів, підключитися можна відносно дешево в будь-якому місці, де є покриття. Можна застосовувати USB-модем, мобільний роутер або смартфон / планшет в якості модему. Вбудоване програмне забезпечення також може визначити параметри мережі.

Супутниковий інтернет

Найдорожчий, але при цьому самий розповсюджений. Дозволяє отримувати доступ до інтернету навіть далеко від комунікацій, хоч посеред тайги. Єдина умова - видимість супутника.

Всі знайомі з супутниковим телебаченням. Тарілки антен можна спостерігати майже на кожному будинку і в величезній кількості. Така ж тарілка використовується і для доступу до інтернету. Існує односторонній і двосторонній супутниковий інтернет.

При односторонньому доступі вихідні запити передаються по наземному каналу зв'язку, - наприклад, через мобільну мережу, а вхідні дані приходять вже з супутника. При двосторонньому доступі весь обмін відбувається по супутниковому каналу. Для цього вам потрібна буде антена з передавальної головкою.

Швидкість доступу досягає декількох десятків мегабіт. Головний недолік - величезна ціна за комплект обладнання і досить високі тарифи.

WiMax та Wi-Fi

З Wi-Fi знайомі практично всі, практично у всіх вдома є роутер, а в багатьох громадських місцях діють безкоштовні точки доступу. WiMax дозволяє покрити ті райони, в яких важко забезпечити кабельне підключення в кожному будинку. Це може бути застосовано в приватному секторі або котеджних селищах. Для забезпечення покриття використовуються базові станції, що забезпечують покриття в радіусі декількох кілометрів.

Для підключення вам потрібно мати спеціальний приймач, а при видаленні від станції - підсилювальну антену. Технологія не отримала широкого застосування, так як все одно вимагає підведення кабелю до селища. Куди доцільніше скористатися мобільним інтернетом.

висновок

Ми перерахували всі можливі види підключення до інтернету. Якщо ви живете в місті, найімовірніше, провайдер підключить вас по кабелю. Це найдешевший тип підключення в багатоповерховій забудові. Налаштування обладнання буде відрізнятися при різному типі зв'язку, докладніше з цим питанням ви можете ознайомитися в нашій статті Як підключити інтернет на ноутбуці. Крім того, ніколи не соромтеся звернутися в технічну підтримку постачальника послуги, щоб дізнатися параметри доступу до мережі.

А яким типом підключення користуєтеся ви? Чи влаштовує вас якість зв'язку? Пишіть нам в коментарях.