Як встановити Bluetooth на комп'ютер

Кількість самих різних цифрових пристроїв росте з кожним днем. Багато з них можуть і повинні взаємодіяти один з одним. Деякі роблять це не так часто, іншим же потрібно практично постійне з'єднання для обміну інформацією, файлами, командами. Найбільш поширеним і швидкісним протоколом для зручного, а головне - бездротового, з'єднання є протокол Bluetooth.

Якщо в пристрої немає вбудованого модуля Bluetooth, можна скористатися альтернативними варіантами з'єднання

Саме цим протоколом сьогодні оснащені будь-які смартфони, планшети, ноутбуки, практично всі телевізори, мультимедійні центри, акустика і навіть деякі види кухонної техніки. Саме тому для ефективної роботи та управління різними гаджетами в межах будинку або офісу вам може знадобитися встановити Bluetooth на ваш комп'ютер. Ми розповімо про те, як вибрати Bluetooth адаптер для комп'ютера, а також як встановити Bluetooth на ПК.

Для чого може бути корисний Bluetooth

Технологія Bluetooth є найбільш поширеною системою бездротової передачі даних після протоколу Wi-Fi. У той час як Wi-Fi використовується більше для організації локального бездротового доступу до інтернету, технологія Bluetooth зарекомендувала себе як найбільш ефективний спосіб для обміну інформацією на невеликих відстанях.

Радіус дії приймачів і передавачів, що працюють за цим протоколом, поступово збільшується, але на сьогоднішній день поки що не перевищує 60 метрів. Технологія може бути використовуватися для передачі файлів, прийому і передачі звукового сигналу, відправки та прийому різного роду команд. Поєднуючи комп'ютер і інший пристрій за допомогою цього протоколу, можна, наприклад, без праці управляти внутрішньою пам'яттю смартфонів, забирати готові знімки з фотоапарата, управляти телевізором, підключати до ПК бездротову акустику або навушники і так далі.

Типи адаптерів і поради щодо їх вибору

У той час як велика кількість сучасних пристроїв спочатку випускається з передвстановленим модулем Bluetooth, ПК під управлінням Windows залишаються технікою, найменш оснащеної подібними модулями. Головна причина в тому, що більшість комп'ютерів збирається з різних комплектуючих, і найчастіше адаптер з підтримкою цього протоколу передачі даних необхідно встановлювати окремо.

Адаптери Bluetooth бувають двох типів: внутрішні (системні плати) та зовнішні (підключаються в роз'єм USB- «свистки», візуально схожі на класичну флешку). Якщо у вашому комп'ютері немає подібного каналу зв'язку з зовнішніми пристроями, але ви відчуваєте потребу в ньому, можете окремо придбати зовнішній адаптер. Встановити, підключити і налаштувати його зможе навіть початківець користувач. Про те, як вибрати такий девайс і як його підключити до ПК, ми розповімо нижче.

Під час вибору адаптера Bluetooth для вашого комп'ютера ми рекомендуємо звернути увагу на кілька ключових параметрів. Одним з найважливіших є радіус дії бездротового сигналу. Залежно від того, на якій відстані від ПК знаходяться або можуть знаходитися пристрої, до яких потрібно підключення, вибирайте адаптер з відповідним радіусом дії. Максимальна віддаленість, на якій адаптер зможе встановити з'єднання з пристроями, безпосередньо залежить від версії протоколу Bluetooth, яку він підтримує. Чим вище індекс цієї версії, тим більше радіус дії.

Також зверніть увагу на додаткові можливості адаптера і його функціональність. Якщо вам знадобиться, наприклад, з'єднання з аудіопристроями, навушниками або колонками, обов'язковою умовою буде підтримка адаптером протоколу A2DP. Він спеціально розроблений для передачі аудіосигналу високої якості, але підтримується не всіма адаптерами.

Особливості версій Bluetooth і додаткові можливості

З поступовим розвитком і доопрацюванням протоколу Bluetooth компанія-розробник цієї технології продовжує випускати більш нові та досконалі версії. При виборі адаптера вам обов'язково варто звернути увагу на підтримувану ним версію протоколу. Чим вище це значення, тим більшою функціональністю, радіусом дії і енергоефективністю володіє адаптер.

Максимальна на сьогоднішній день версія має індекс 4.1 і дозволяє встановити стабільний зв'язок з пристроями, що знаходяться в радіусі 60 метрів. Ця версія має найбільш економною системою використання енергії, що дуже важливо при підключенні до мобільних пристроїв, що працюють від заряду акумулятора. Важливими перевагами найновіших версій Bluetooth є поступово зростаюча швидкість передачі даних і автоматичне відновлення втраченого з'єднання.

Якщо придбаний адаптер, що підтримує найбільш актуальну версію протоколу і на ПК під управлінням Windows встановлена ​​відповідна програма для зв'язку з певним пристроєм, функціональність Bluetooth помітно зростає, і його можна використовувати для самих різних цілей. Програма для з'єднання зі смартфоном або планшетом дозволить без проводів з'єднувати Windows і iOS або Android для передачі фотографій і виходу в інтернет. Програма, сумісна з вашої аудіосистемою, дозволить включити музику, управляти її відтворенням і гучністю.

Якщо ваша квартира оснащена системою «розумний будинок», існує спеціальна програма, яка дозволить регулювати яскравість освітлення або віддалено включати різні побутові прилади. Функціональність, яка з'явиться у вас при використанні цієї технології передачі даних, обмежена тільки кількістю пристроїв, що знаходяться у вашому будинку або офісі і підтримують підключення по Bluetooth.

Як правильно вибрати адаптер

Грунтуючись на всій інформації, описаної вище, можна зробити кілька висновків, які допоможуть вам зробити правильний вибір і придбати такий адаптер Bluetooth, який максимально відповідає вашим запитам. Якщо вам необхідно оснастити підтримкою цього протоколу стаціонарний ПК, підійде як внутрішня плата, так і зовнішній USB адаптер.

Зверніть увагу, що внутрішній варіант може бути могутніше і здатний обслуговувати ширший радіус, ніж зовнішній «свисток». Перед покупкою уточніть цей момент. Що ж стосується інших параметрів, то немає особливої ​​різниці між внутрішніми та зовнішніми рішеннями. Їх конструкція і спосіб підключення ніяк не вплинуть на процес налаштування Bluetooth в Windows, а також не позначаться на швидкості передачі даних.

Підключення і настройка

Коли адаптер обраний і придбаний, залишається зробити необхідні настройки Windows і комп'ютера для того, щоб включити передачу даних, а також знайти і підключити всі необхідні аксесуари. Як правило, незалежно від виробника цього компонента ПК, після першого ж підключення або перезавантаження система Windows автоматично розпізнає тип нового пристрою, його виробника, самостійно викачує і встановлює необхідний драйвер, який дозволяє включити Bluetooth. Проте, це дозволить вам лише знайти ваші гаджети і встановити з ними з'єднання. Деякі з них можуть вимагати введення захисного пін-коду для підтвердження підключення. У версії Bluetooth 4.1 паролем за замовчуванням є «0000» (чотири нулі). Однак після встановлення з'єднання вам знадобиться програма, яка дозволить працювати з підключеним девайсом.

На сайті виробників деяких подібних адаптерів може міститися фірмова програма, яка активує основні функції цього компонента ПК. Для підключення ж до специфічних гаджетам (смартфонам і планшетів) може знадобитися програма або утиліта від виробника самих пристроїв, щоб використовувати їх функціональність в повній мірі.

Наприклад, щоб включити синхронізацію контактів між телефоном і Windows, необхідна програма, випущена виробником вашого телефону. Для того, щоб використовувати на комп'ютері мобільний інтернет, який приймає вашим смартфоном або планшетом режимі модема, можуть знадобитися модифіковані драйвери мережевої карти ПК. Для уточнення всіх можливостей ваших девайсів і установки спеціалізованого ПЗ відвідайте офіційні сайти виробників.

підсумок

Якщо у вашому комп'ютері до сих пір не встановлено адаптер Bluetooth, однозначно рекомендуємо задуматися про його купівлю. З його допомогою ви зможете позбутися від багатьох кабелів і значно полегшити управління, використання та налаштування багатьох пристроїв, які вже перебувають у вашому офісі або квартирі.

Розкажіть в коментарях, для чого ви використовуєте Bluetooth в повсякденному житті і який адаптер вибрали саме ви.