Огляд і настройка Ubiquiti Unifi

Система Ubiquiti Unifi призначена для забезпечення бездротовим доступом до інтернету величезної кількості користувачів. Зазвичай такий спосіб використовується для корпоративного застосування бездротової мережі Wi-Fi. Систему дуже зручно встановлювати в різних великих і дрібних офісах. При цьому можна встановити доступ до бездротового швидкісного інтернету таким чином, щоб кожному співробітнику зручно було виконувати свої робочі обов'язки. Слід зазначити, що система передбачає настройку відразу декількох точок бездротового доступу, число яких може скласти 20, 30 і навіть більше. Безумовно, немає сенсу купувати і налаштовувати Ubiquiti Unifi в домашніх умовах, оскільки в звичайній квартирі або будинку такі функції прекрасно може виконувати найпростіший домашній маршрутизатор. Щоб налаштувати систему Ubiquiti Unifi, необхідне відповідне обладнання, а також безкоштовне програмне забезпечення - Unifi controller. На сьогоднішній день, система є дуже зручною, популярної і широко використовується для побудови корпоративних мереж в офісах, навчальних закладах, бібліотеках, готелях, великих ресторанах, культурних і розважальних центрах. При цьому, вартість Ubiquiti Unifi AP (і інших різновидів) є доступною практично для всіх власників бізнесу.

Дана система призначена для побудови великих бездротових мереж

переваги

Система Ubiquiti Unifi AP відрізняється тим, що дозволяє побудувати корпоративну бездротову мережу з безшовним роумінгом. Завдяки таким принципом роботи, всі користувачі можуть переміщатися в будь-яку точку приміщення в межах дії Unifi. Деякі помилково вважають, що кілька Wi-Fi-роутерів можуть замінити мережу з безшовним роумінгом, але таке судження є повністю помилковим. Справа в тому, що єдина точка доступу, яка активується за допомогою найпростішого домашнього роутера, не дозволяє безперешкодно переносити робочий ноутбук, планшет в межах будівлі. Постійно потрібно перемикання на іншу точку доступу, введення нового ключа. При цьому можуть з'являтися технічні складності, затримки в робочому процесі. Подібна проблема дуже просто усувається за допомогою застосування Unifi, яка є розробкою компанії Ubiquiti.

Головна відмінність описаної Unifi - застосування безкоштовного контролера. Ще до появи розробки компанії Ubiquiti, вартість впровадження корпоративної мережі була дуже високою. Таку систему могли дозволити собі тільки найуспішніші компанії. Наприклад, установка системи від Cisco Aironet, більш ніж на 20 точок доступу, могла обійтися власникам бізнесу в 10 тисяч доларів. При цьому, основні витрати були на контролер. Величезною перевагою можна вважати те, що Unifi controller поширюється серед покупців системи безкоштовно. При цьому, такий програмний модуль сумісний з трьома найбільш поширеними програмними комплексами - Linux, Mac OC і, звичайно, Windows.

Програмний модуль Unifi controller показує стан усіх точок доступу, які розташовані на плані будівлі. Крім усього іншого, програмний продукт передбачає гостьовий доступ. Суть його полягає в генерації тимчасових ключів - їх видає адміністратор офісу відвідувачам, гостям. При цьому, програма показує статистику застосування бездротового доступу в інтернет і список всіх асоційованих користувачів. Контролер можна інсталювати практично на будь-який персональний комп'ютер або ноутбук. Головна умова - обсяг оперативної пам'яті повинен відповідати вимогам сучасного пристрою і складати хоча б 2 Гб.

Можна виділити наступні технічні особливості контролера:

  • Підтримка використовуваних на сьогоднішній день типів шифрування;
  • Побудова до 4 віртуальних бездротових мереж з різними параметрами;
  • Наявність HotSpot, який має інтегрований PayPal, дозволяє створювати талони з ключами і створювати ліміти за часом для онлайн-доступу;
  • Налаштування швидкості завантаження даних з можливістю її обмеження;
  • Інсталяція актуальної версії програми;
  • Взаємодія з сервісом Google Мaps, в якому можна відобразити точки доступу;
  • Налаштування в контролері приділеною бездротових мереж філій з метою управління.

різновиди

Виділяють кілька видів Ubiquiti Unifi. Одні призначені для монтажу в приміщенні, а інші - на вулиці. Відповідно, вони будуть мати різний клас захисту. Варто відзначити, що частіше за все внутрішні системи закріплюють на підвісній стелі або на звичайній стіні. Всі точки доступу Unifi отримують харчування за допомогою спеціалізованого інжектора, який завжди присутній в комплекті поставки. Стандартна комплектація системи передбачає наявність наступних пристроїв:

  • Точка доступу Unifi;
  • Диск з необхідним програмним ресурсом (для інсталяції Unifi controller);
  • інжектор;
  • Кріпильні деталі.

Існують такі моделі внутрішніх Unifi, як AP, AP-LR, AP-PRO, AP-AC. Ubiquiti unifi AP розрахований на 2, 4 ГГц. Різновид AP-LR мають таку ж частоту, але має більш потужний сигнал, який застосовується для монтажу і успішного застосування подібного роду систем в приміщеннях з товстими стінами. Модель AP-PRO має два діапазони - 2, 4 ГГц і 5 ГГц. Сама просунута різновид Unifi AP-AC також має два діапазони частот, але при цьому підтримує не так давно розроблений стандарт 802.11ac. Такі параметри дозволяють системі обмінюватися інформацією зі швидкістю 1300 мегабіт в секунду на частоті 5 ГГц і 450 мегабіт в секунду при частоті 2, 4 ГГц. Зазначені параметри забезпечують прекрасне з'єднання з інтернетом, яке задовольняє сучасним стандартам. Завдяки Ubiquiti Unifi, можна побудувати корпоративну мережу, яка забезпечить функціонування будь-якого офісу, інтернет-кафе або іншого бізнесу.

Внутрішня, незахищена точка доступу має вигляд диска, діаметр якого становить приблизно 20 см. Виняток становить модель AP-AC, яка виконана у вигляді квадрата. Пристрій досить гармонійно вписується в інтер'єр будь-якого приміщення. Необізнані люди можуть навіть не здогадатися, що перед ними точка доступу до бездротового інтернету. Радіус її дії, в залежності від різновиду, становить від 122 до 183 метрів.

Системи, монтаж яких проводиться на вулиці, є захищеними. Вони підрозділяються на Unifi AP-Outdoor і Unifi AP-Outdoor 5G. Такі пристрої мають частоти роботи 2, 4 ГГц і 5 ГГц відповідно. Радіус дії пристроїв становить 183 метра. При цьому, точка доступу має прямокутну форму з двома антенами. Налаштування такого обладнання, безумовно, вимагає спеціальних знань і навичок.

Налаштування

Налаштування системи повинна проводитися після монтажу всього обладнання з урахуванням проекту будівлі. Кріпильні пристосування, які входять в комплект Ubiquiti Unifi, дозволяють легко і без особливих складнощів здійснити монтаж точки доступу на стелі або стіні. Серед технічних нюансів, необхідно відзначити наступні:

  • Мережа Unifi і комп'ютер, на якому встановлений Unifi controller, повинні бути в межах L2 мережі, або її подібної імітації, такий, як EoIP;
  • Доступність мережевих портів 8080 і 3478;
  • Наявність на ноутбуці, або комп'ютері, Adobe Flash Player для використовуваного браузера;
  • На комп'ютері повинна бути інстальована актуальна версія Java Runtime Environment, яку можна знайти, скачати і встановити на офіційному інтернет-ресурсі.

Часто контролер встановлюється на комп'ютер з операційною системою Windows. Важливо врахувати, що необхідна чиста установка, щоб процес пройшов без збоїв. Також слід зазначити, що якщо процес установки програми не запускається, або диск втрачено, то можна завантажити необхідне програмне забезпечення на офіційному ресурсі - ubnt.com.

Після установки контролера, необхідно запустити його і вибрати «Запустіть браузер, щоб управляти бездротовою мережею». Подальша установка параметрів повинна відбуватися в зручному для вас браузері. Після того як він відкриється, слід прийняти сертифікат програми. У процесі індивідуалізації необхідно ввести наступні дані:

  • Secure SSID - ім'я точки доступу, яка запускається для постійних користувачів;
  • Security Key - ключ безпеки, який дозволить виконати онлайн-підключення;
  • Enable Guest Access - галочка навпроти цього параметра зробить відкритим гостьовий доступ;
  • Guest SSID - ім'я точки доступу для гостей.

Після того як ви вкажете вищенаведені дані, необхідно буде вибрати ім'я адміна і встановити ключ для доступу адміністратора мережі. Далі, в браузері відкриється вікно, в якому можна продовжити настройку необхідних параметрів.

Установка системи складається з таких етапів:

  1. Підключення точки доступу і контролера до однієї мережі. Якщо процес почнеться успішно, і пристрій запускається перший раз, на екрані з'явиться повідомлення «Pending 1». При цьому, в розділі Alerts з'явиться повідомлення, що точка доступу знаходиться в стадії очікування підключення до контролера. Адміністратору необхідно прийняти дію, натиснувши «Adopt». Якщо замість «Pending 1» на екрані висвітиться «Manage by other», необхідно повернути точку доступу заводські налаштування, натиснувши відповідну клавішу.
  2. Коли проходить настройка, Ubiquiti unifi буде два рази відключатися від контролера. За станом обладнання можна стежити в розділі Access Points. Після цього, буде відбуватися автоматичне оновлення прошивки. У розділі, де відображаються дані про статус процесу, можна буде побачити повідомлення про завантаження оновлень.
  3. Після оновлення версії програмного модуля, потрібно здійснити команду Settings - System. Навпаки пункту Connectivity Monitor слід встановити IP-адресу або адресу шлюзу. Якщо з якихось причин, в процесі використання бездротового підключення, IP-адреса буде недоступний, то відбудеться автоматичне швидке налаштування. Це означає, що всі користувачі будуть переведені на іншу точку бездротового інтернету. При цьому не потрібно буде вводити додатково ключі доступу.

Застосування системи Ubiquiti Unifi є неймовірно зручним і доступним для більшості користувачів, яким необхідна корпоративна мережа. Великою перевагою Ubiquiti Unifi є відсутність необхідності перемикання між різними точками доступу, які вимагають пошуку необхідного інтернет-підключення та введення відповідного ключа. При цьому, коректна настройка системи гарантує високий рівень захисту даних.