Що таке SSID мережі та для чого потрібен цей ідентифікатор

Значення SSID - це ідентифікатор мережі або, простіше кажучи, її назва. Саме його ви бачите, коли ви користуєтесь інтернетом через модуль Wi-Fi. Це ім'я необхідно, щоб знайти свою точку доступу серед інших маршрутизаторів, що діють в зоні покриття на вашому комп'ютері або мобільному пристрої.

Назва мережі Wi-Fi можна встановити індивідуально або ж залишити стандартне, яке автоматично привласнює роутер

Як створюється SSID і як його дізнатися? Зазвичай це значення являє собою марку і номер моделі вашого обладнання або робоче системне ім'я, яке встановлюється автоматично під час активного з'єднання з провайдером.

Як змінити назву ідентифікатора? Це робиться через настройки роутера. Щоб зайти в параметри, вбийте в адресному рядку браузера свій IP-адресу. А після авторизації в меню налаштувань бездротової мережі ви можете змінити ідентифікатор на свій розсуд.

За замовчуванням ім'я SSID вашого роутера можуть дізнатися все, хто знаходиться в зоні дії Wi-Fi, тому при створенні нової назви керує наступними рекомендаціями:

  • Включіть в комбінацію не тільки цифри, але і букви.
  • Не вибирайте яскравих слів, котрі приваблюють зайвої уваги.
  • Не використовуйте в якості логіна імена, дати народження, будь-яку персональну інформацію.
  • Час від часу змінюйте назву мережі.

Захист інтернет-підключення

Більшість користувачів, які встановили у себе вдома роутери, відразу ж дізнаються про те, що точку доступу потрібно захистити від втручання сторонніх користувачів, щоб вони не змогли скористатися вашим інтернетом.

Для цього необхідний пароль, який вводитися при підключенні до пристрою. Його ви можете створити в настройках роутера - для комбінації використовуйте цифри, латинські символи, великі літери. Рекомендується вибирати тип шифрування WPA2PSK - він найбільш стійкий і захистить від несанкціонованого використання з'єднання. Але майте на увазі, що одного пароля найчастіше недостатньо, оскільки особливо просунуті користувачі можуть його обійти. Правильна настройка логіна до маршрутизатора може забезпечити захист не гірше, ніж ключ доступу, якщо налаштувати його на інший режим роботи.

Зазвичай роутер працює в такий спосіб: його назва відкрито всім, хто перебуває в зоні покриття. Але ще є прихований режим, при використанні якого ім'я не відображається в списку доступних підключень. Це дозволяє убезпечити своє інтернет-з'єднання, так як про нього не впізнають інші пристрої. Виходить, що мережа працює, але залишається невидимою. А це дозволяє максимально ефективно захистити ваше підключення від стороннього втручання.

Як приховати SSID?

У меню параметрів роутера, в пункті «Налаштування бездротової мережі» є рядок «Приховати SSID» - при її активації ідентифікатор стане недоступним для всіх пристроїв.

Тепер залишається питання: як самому дізнатися свою мережу, якщо вона прихована? Якщо ви користуєтеся Інтернетом через Wi-Fi на домашньому комп'ютері, виконайте наступні дії:

  • Відкрийте меню мережевих підключень.
  • Виберіть пункт «Управління бездротовими мережами».
  • У верхньому рядку натисніть «Додати».

  • Виберіть меню створення підключення вручну.
  • Введіть SSID ідентифікатор, ключ і тип шифрування - дані, які ви встановлювали раніше в параметрах маршрутизатора.

  • У наступному вікні натисніть кнопку «Закрити» - тепер в списку мереж у вас з'явиться нове підключення. При необхідності параметри можна змінити або видалити.

Якщо ви використовуєте мобільний пристрій, включите Wi-Fi і нижче списку активних сполук виберіть пункт «Додати», внесіть дані прихованої точки доступу.

Важливе зауваження: варто відзначити, що навіть якщо мережа прихована, не можна гарантувати повну безпеку, адже існують спеціальні додатки, здатні виявити такі підключення. Такий режим роботи зовсім не скасовує необхідності установки надійного пароля, а контроль точки доступу найкраще проводити комплексно, використовуючи всі доступні способи захисту.

MultiSSID або як створити кілька імен для одного підключення

Окремо варто відзначити спосіб роботи роутера, коли при його використанні одночасно працюють кілька точок доступу, кожна з яких має власну назву і параметри. Цей режим роботи потрібен у випадках, коли ви поділяєте швидкість інтернету між різними групами користувачів. Це актуально для офісів і громадських закладів: одна з мереж відводиться для особистого користування, інша - для персоналу або друзів, третя - для сторонніх.

Мультірежім функціонування включається в такий спосіб:

  • Зайдіть в налаштування маршрутизатора, виберіть вкладку MultiSSID Settings.
  • Поставте прапорець навпроти рядка Enable.
  • Створіть потрібну кількість точок з інтернет-з'єднанням, надайте для кожної окремий логін і пароль (для громадського користування ключі зазвичай не використовуються).

Ідентифікатор SSID надає великий простір для дій - його можна змінити, приховати від інших пристроїв або створити з його допомогою кілька окремих мереж з персональним ім'ям і параметрами доступу. Це дозволяє із зручністю використовувати один пристрій з точкою Wi-Fi, повністю налаштовуючи його під свої завдання і потреби.