Чому не працює Bluetooth на ноутбуці?

Практично кожен сучасний ноутбук постачають таким видом бездротового зв'язку, як Bluetooth. Але, як і з будь-яким комплектуючих обладнання персонального комп'ютера, Bluetooth може не працювати. Це може бути наслідком великого ряду причин. Однак, в більшості випадків ви самостійно можете вирішити цю проблему без виклику майстра. Отже, чому ж не працює Bluetooth на ноутбуці?

Основні причини, чому може не працювати з'єднання

Якщо ви деякий час (може навіть всього один раз) користувалися послугами цього бездротового типу зв'язку, а потім несподівано він перестав працювати і більше не бачить пристрою, значить, у вас виникла одна з наступних проблем:

  1. Можливо, ви просто не включили Bluetooth спеціальним перемикачем;
  2. Технологія була відключена будь-яким збоєм і не задіяна в диспетчері пристроїв;
  3. Після скидання налаштувань ноутбука, переустановлення системи або будь-якої іншої операції, яка повертає пристрій до заводських параметрах;
  4. Випадкове видалення драйверів або під дією атаки вірусів;
  5. Програмні або механічні збої.

Якщо ви приблизно зрозуміли, яка з вищеописаних причин підходить вам, то можете відразу перейти до відповідного пункту в рішеннях неполадок. Однак, настійно рекомендуємо почати з самого першого, тому що точно знати ви навряд чи можете (якщо ви, звичайно, не є хорошим фахівцем. Тоді навіщо вам допомогу цій статті?). Це також допоможе уникнути інших поломок в системі. Чому ж? Розглянемо невеликий приклад.

Припустимо, що ви прекрасно працювали з Bluetooth на ноутбуці досить-таки тривалий час. Але раптово вам довелося перевстановити операційну систему на комп'ютері. Після успішно проведеної операції ви помітили, що ваша улюблена бездротова технологія перестала працювати. І ви побіжите за допомогою третього пункту в категорії вирішення проблем. Ви переустановили драйвера, але робота Bluetooth використовувати неможливо відновилася. А як потім виявилося, Windows сама знайшла драйвера після переустановлення і вам потрібно було просто включити його через диспетчера пристроїв. Так ви отримали новий головний біль, яка вам зовсім не потрібна.

Отже, якщо приблизно ми увійшли в тему того, що відбувається, давайте спробуємо полагодити Bluetooth. Перш за все, переконайтесь, що на вашому девайсі є підключення до інтернету. Воно знадобиться, якщо доведеться встановлювати заново драйвера.

Способи вирішення проблем з Bluetooth

Після кожного кроку відразу зробіть перевірку роботи. Якщо проблема зберігається, то переходите до наступного варіанта вирішення проблем, коли Bluetooth пропав.

  1. Для початку перевірте: чи включений перемикач на самому ноутбуці. На деяких моделях є спеціальна кнопка, у інших технологія включається комбінацією клавіш. Також подивіться, чи працює індикатор, що відображає наявність роботи модуля бездротового зв'язку. Найчастіше червоний колір означає, що він не працює, а синій, відповідно, що працює. Але це залежить від конкретної моделі ноутбука.

  1. Якщо перемикачі не працюють, значить, є проблема з додатковим програмним забезпеченням для роботи комбінацій клавіш. Їх установка буде описана нижче. Якщо ж ви можете зробити це потім, а зараз вам терміново знадобився Bluetooth, то робимо наступне. Переходимо в «Диспетчер пристроїв». Для цього натисніть «Пуск» і в полі пошуку введіть ці слова. Відкривши необхідне меню, шукаємо «Зв'язок Bluetooth». Там ви знайдете назву вашого модуля. Тиснемо по ньому правою кнопкою миші і вибираємо «Задіяти».
  2. Для перевстановлення драйверів вам знадобиться та ж послідовність роботи, що і в попередньому пункті. За винятком останнього дії. Натиснувши праву кнопку миші, виберіть "Оновити драйвери». Слідуючи підказкам на моніторі, ви завантажте нові драйвера з центру оновлення Windows. Якщо це не допомогло, значить, вам потрібно буде самостійно встановити пакет драйверів. Як це зробити читаємо нижче.
  3. Якщо у вас є віруси на комп'ютері, то обов'язково зробіть очищення. Потім перезавантажте ПК і знову перевірте його антивірусної системою. Тільки потім переходите до завантаження драйверів. Отже, є два варіанти ручної установки пакета: завантаження з інтернету і установка за допомогою диска. Буває, що в комплекті з пристроєм йде диск з драйверами. Вам потрібно буде всього лише вставити його в дисковод і слідувати інструкціям на дисплеї. Якщо ж такого немає, то зверніться до офіційного сайту виробника ноутбука. У розділі «Драйвери» виберіть модель свого комп'ютера і версію ОС. Тоді він сам знайде весь пакет драйвером для вашого пристрою. Вам потрібно буде завантажити саме для Bluetooth і встановити їх.

  1. Буває, що все перемикачі включені і ПК показує, що модуль бездротового зв'язку працює нормально. Однак, ви все одно не можете зробити підключення і Bluetooth не бачить пристрою. По-перше, перевірте, що підключається девайс (принтер, смартфон, планшет) працює в режимі виявлення. По-друге, можете спробувати перезавантажити ноутбук. Іноді цього буває достатньо.

Тепер ви знаєте, що робити якщо не працює Bluetooth на ноутбуці або він не бачить пристрою. І навіть якщо після всіх проведених вище операцій ви не змогли налаштувати роботу модуля, то зверніться за допомогою до фахівця. Але ні в якому разі самостійно не розбирайте ноутбук. Приємного користування, друзі!