Що таке роутер і для чого він потрібен

вступ

Майже в кожному будинку вже є кілька пристроїв з виходом в інтернет. Для того щоб з'єднати їх в одну мережу і підключити до глобальної мережі, використовується роутер. З цієї статті ми дізнаємося, що таке роутер і навіщо він потрібен.

В даний момент більшість користувачів інтернету вже забули про проводове з'єднанні пристроїв

Визначення роутера і його призначення

Роутер - це спеціальний мережевий пристрій для розподілу інтернет-сигналу, отриманого від провайдера, між користувачами. Незважаючи на велику кількість моделей з різноманітним функціоналом, основним їх призначенням є:

  • створення домашньої мережі (при достатньому радіусі дії);
  • реалізація виходу в інтернет в якості точки доступу для декількох пристроїв;
  • збільшення зони покриття мережі.

види роутерів

За способом підключення до комп'ютера

  • Зовнішній - у вигляді окремого блоку, що з'єднується з ПК через мережевий кабель або по Wi-Fi.
  • Внутрішній - вбудований в корпус. Плюсом є те, що він не займає місце на столі.

Щодо використання:

  • Домашні - звичайні моделі для використання в домашніх умовах.
  • Автомобільні - компактні 3G-маршрутизатори, що функціонують від автомобільного прикурювача або акумулятора.
  • Міні-роутери - компактні моделі для будинку з обмеженим функціоналом.
  • Роутери для телевізорів.
  • 3G-Wi-Fi-маршрутизатор - оснащений слотом для сім карти, працює від акумулятора.

Основні функції

Тип інтернет-доступу

ADSL - підключення працює через телефонну лінію, по якій можна одночасно дзвонити і використовувати інтернет. Максимальна швидкість - кілька десятків мегабіт в секунду.

Ethernet (FTTB) - оптоволоконний кабель. Найшвидший вид підключення. Пропонована провайдерами швидкість - до 100 мегабіт, а в окремих випадках - до 1 гігабіт.

3G / LTE - дозволяє роздавати мобільний інтернет. Швидкість обмежена можливостями оператора зв'язку і якістю покриття.

Існують комбіновані моделі, здатні роздавати мережу, отриману з різних джерел. Вам слід дізнатися, за якою технологією працює доступ до інтернету від вашого провайдера. Моделі останнього типу зазвичай продаються в салонах мобільного зв'язку.

Стандарт зв'язку і швидкість підключення

На сьогодні існує кілька стандартів зв'язку з різною швидкістю:

  • 802.11 a - до 54 Мбіт / с;
  • 802.11 b - до 11 Мбіт / с;
  • 802.11 g - до 54 Мбіт / с;
  • 802.11 n - до 600 Мбіт / с;
  • новітній 802.11 ac - понад 1 Гбіт / с.

Абсолютно всі моделі 2015 року оснащені підтримкою стандарту 802.11 n, а також все більше моделей оснащуються підтримкою 802.11 ac, правда, коштують вони поки вельми недешево.

Як стандарт зв'язку впливає на якість роботи? Все залежить від того, яка швидкість інтернету, згідно з умовами вашого тарифного плану. Коли роутер старий або не підтримує високошвидкісні стандарти, то він просто буде знижувати швидкість інтернет-каналу. Самі бюджетні моделі, за заявами виробників, здатні обмінюватися даними на швидкості до 150 мегабіт, хоча на практиці вона дещо менше. Більш просунуті апарати забезпечують до 300, а самі наворочені - до 600 і навіть 1 200 Мбіт / сек.

Дуже рідкісний інтернет-провайдер пропонує швидкість вище 100 Мбіт, чого навіть для нижнього порога повинно вистачити з головою. Дуже високі швидкості знадобляться, коли ви або підключаєте безліч пристроїв до мережі або обмінюєтеся між ними величезними масивами даних.

Кількість антен і радіус дії

Радіус дії залежить від багатьох чинників: число стін і їх матеріал, кількість антен, і становить він від 10 до 100 метрів. Найдешевші і малопотужні роутери Wi-Fi обладнані однією антеною, моделі подорожче і потужніший - двома, трьома і більше. В принципі, самого простого маршрутизатора цілком вистачить для квартири або невеликого будинку.

Не варто думати, що велика кількість антен підвищить швидкість інтернету в приміщенні

шифрування даних

Кіберзлочинність досягла небувалих масштабів, і коли ви вважаєте, що, використовуючи інтернет вдома, ваші дані в цілковитій безпеці, ви глибоко помиляєтеся. При недостатньо захищеному каналі зв'язку зловмисники можуть легко перехопити такі дані, як логіни і паролі, фінансові дані. Обов'язково шифруйте канал зв'язку Wi-Fi!

Всі роутери підтримують стандарти безпеки зв'язку WEP, WPA / WPA-2. Останній вважається найбільш надійним, рекомендуємо вибирати саме його.

інтерфейси підключення

Кожен роутер може роздавати інтернет не тільки по Wi-Fi, але і по дроту. Більшість моделей обладнані чотирма портами. Для чого вони можуть стати в нагоді? Наприклад, у вас є стаціонарний комп'ютер або приставка інтерактивного ТВ, то можна під'єднати їх по кабелю, адже він як і раніше є більш надійним з'єднанням, йому не властиві падіння швидкості, як на Wi-Fi. У цьому плані він краще. У дешевших моделях порт локальної мережі працює на швидкості 100 Мбіт / с, а пристрої дорожче обладнані портами 1 Гбіт / с.

Наявність слота USB дозволить підключати до роутера карти пам'яті, зовнішні жорсткі диски, і тоді дані, що зберігаються на них, стануть доступні іншим учасникам мережі. А приєднавши принтер, можна друкувати з будь-якого пристрою і будь-якого місця будинку.

Користувачеві, який не може з технічних причин підключитися до традиційного провайдеру, вельми до речі стане в нагоді можливість підключення 3G-модема. У будь-якому випадку його наявність стане запасним варіантом, підстраховуванням на випадок неполадок зі звичайним з'єднанням.

висновок

Роутер Wi-Fi - дуже потрібний апарат в арсеналі техніки активного користувача Всесвітньої павутини. Ви тепер обізнані, для чого він потрібен і як працює. Сподіваємося, інформація для вас виявилася корисною і підвищила вашу комп'ютерну грамотність. Будемо раді вашим коментарям з відгуками про матеріал.