Домашня мережа через Wi-Fi-роутер: створення та налаштування

вступ

Wi-Fi стрімко вривається в наше життя. Модулем бездротового зв'язку оснащуються ноутбуки, планшети, смартфони, і навіть та техніка, яка, очевидно, не розрахована на це: холодильники, пилососи, праски, пральні машини, грубки, кондиціонери. Нехай у вас немає такої великої кількості розумної техніки, але якщо вдома в наявності кілька ПК, то може виникнути питання, як створити домашню мережу.

Домашня мережа дозволить легко здійснювати обмін даними між пристроями

Раніше для цього довелося б прокладати метри проводів, плутатися в них, спотикатися. Зараз, коли багато хто має вдома Wi-Fi-роутер, через нього організувати і налаштувати локальну мережу можна дуже швидко. Розглянемо цей процес ближче.

Навіщо це потрібно

Працюючи з декількома ПК, іноді потрібно перенести між ними файли, роздрукувати документ на віддаленому принтері, переглянути відео або прослухати музику з іншого пристрою. Щоб не бігати по дому з флешкою, рекомендується розгорнути локальну мережу через роутер.

Налаштування роутера

Якщо ви вже використовуєте будинку бездротове підключення, можете пропустити цей пункт. Якщо ще збираєтеся налаштувати роутер, увійдіть в параметри за допомогою браузера (192.168.0.1, 192.168.1.1), додайте логін і пароль (спочатку в більшій частині випадків це admin / admin, admin / parol).

У вкладці «Бездротова мережа» змініть ім'я з'єднання, пароль, а також протокол шифрування. Рекомендуємо вибрати WPA2-PSK, він найбезпечніший. Збережіть установки, перезавантажте роутер.

Зміна типу мережі

У Windows 7 представлені типи мережі «Домашня», «Мережа підприємства» і «Громадська», а в Windows 8, 8.1, 10 - «Приватна» і «Гостьова або загальнодоступна». Домашню групу можливо створити лише при типі «Домашня» або «Приватна». При первинному підключенні ОС робить запит на виявлення, погодьтеся з ним.

  • В треї правою кнопкою мишки клацніть іконку з'єднання - Центр управління мережами і загальним доступом.
  • У рядку «Перегляд активних мереж» помітите назву з'єднання і його тип.
  • Щоб налаштувати необхідний тип:
  • Windows 7
  • Натисніть на іконку інтернету - «Домашня мережа».
  • Windows 8, 8.1
  • Відкрити бічне меню, натиснувши Win + I або підвівши курсор миші до правого краю екрану.
  • Зміна параметрів комп'ютера - Мережа - Підключення - назва з'єднання.
  • Активуйте «Пошук пристроїв і вмісту».
  • Windows 10
  • Пуск - Параметри - Мережа та Інтернет - Ethernet (Wi-Fi - назва вашого підключення).
  • При зв'язку по кабелю клікніть на назві підключення і активуйте повзунок «Зробити цей комп'ютер доступним для виявлення».
  • При зв'язку через Wi-Fi під списком підключень натисніть "Додаткові параметри» і зробіть комп'ютер доступним для виявлення.

Відтепер можливо налаштувати локальну групу через роутер у себе вдома.

Зміна імені ПК

Цей пункт є необов'язковим, але краще замінити ім'я ПК, так як воно автоматом присвоюється у вигляді буквено-цифрового коду, тоді вам буде складно орієнтуватися в назвах. Щоб налаштувати ім'я ноутбука, зробите такі дії:

  • Клацніть по значку «Мій комп'ютер» на робочому столі правою кнопкою миші (Windows 7) або запустіть Провідник - Мій комп'ютер (на Windows 8-10).
  • Властивості системи - Додаткові параметри системи - Ім'я комп'ютера - Змінити.
  • Придумайте зручне назву - OK - Застосувати, після чого зробите перезавантаження Windows.
  • Повторіть процедуру на кожному пристрої.
  • Створення домашньої групи
  • Пройдіть в Центр управління мережами.
  • У рядку «Домашня група» виберіть «Готовність до створення».
  • Створити домашню групу - Далі - Виберіть файли і пристрої для загального доступу - Далі.
  • Запишіть пароль, і натисніть «Готово».

Група з можливістю доступу через роутер готова. Можна приєднувати інші апарати.

Підключення до домашньої групи

Щоб додати через Wi-Fi інші пристрої до новоствореної групи, на що підключається ПК в Центрі управління мережами в лівому нижньому кутку клікніть по «Домашня група» - Приєднатися. Вводимо пароль, вказуємо папки загального доступу. Перезапускаємо все приєднані пристрої.

Щоб упевнитися в працездатності зв'язку між ноутбуками у себе вдома, зайдіть в Провідник, у вкладці «Сеть» будуть представлені всі доступні пристрої. При наявності вдома принтера можна навіть роздруковувати документи з будь-якого приєднаного пристрою.

Створення спільного доступу до папки

Спочатку спільний доступ через роутер надано декількох папок. Але можна легко розширити практично будь-яку. Для цього клікніть правою кнопкою по потрібній папці - Властивості - Доступ - Поділитися, після чого вона з'явиться в провіднику.

Крім того, якщо вам вдома не потрібно мережевий друк, групу можна зовсім не створювати. Просто надайте за допомогою провідника на кожному ноутбуці загальний доступ необхідним папок.

Вхід з інших пристроїв

У домашню мережу можливо потрапити з усякого пристрої на Android або iOS. Досить скористатися файловим менеджером з функцією віддаленого доступу. Проскануйте доступні пристрої, під'єднати для ознайомлення з загальними папками.

висновок

Тепер ви знаєте, для чого потрібна, як розгорнути і налаштувати локальну мережу у себе вдома за допомогою роутера. Це зовсім нескладно, але зручностей досить багато. Можна обмінюватися файлами безпосередньо через Wi-Fi, не використовуючи допоміжних засобів, а також роздруковувати документи за допомогою віддаленого принтера.

Також звертаємо увагу, що час від часу можуть виникати різноманітні помилки. Спробуйте вимикання антивіруса з брандмауера Windows і повторіть все спочатку.

А ви користуєтеся у себе вдома локальною групою через роутер? Чи допомогло вам наше керівництво? Раді отримати від вас коментарі.