Відмінності між роутером і маршрутизатором

Перегляд фільмів, листування, віддалена робота, онлайн-відеоконференції - тільки мала частина прикладів того, що привніс в наше життя інтернет. Мережеві технології отримують все більше поширення, у багатьох будинках наявність декількох мережевих пристроїв є нормою, а в деяких випадках і необхідністю. Зазвичай, обслуговуванням всього подібного домашнього господарства займається якийсь прилад. Називають його по-різному, а ось різницю розуміють не всі. Сьогодні розберемося, чим відрізняється роутер від маршрутизатора і чи істотна різниця між ними.

Функціональність роутера і маршрутизатора нічим не відрізняється

Чи є різниця між роутером і маршрутизатором

Відповім відразу, не буду товкти воду в ступі. Абсолютно ніякої різниці між зазначеними поняттями немає. Ці дві назви є синонімами і вживаються в залежності від уподобань мовця. Слово «роутер» являє собою лише транслітерацію англійської слова router, переклад якого на російську мову і звучить як «маршрутизатор». Якщо трохи подумати, то нескладно привести кілька аналогічних прикладів.

Плутанина в поняттях пішла, швидше за все, через доморощених «фахівців». Деякі стверджують, що обов'язковий атрибут роутера - наявність можливості підключення по Wi-Fi, тоді як маршрутизатор дозволяє підключитися тільки за допомогою дротів. Інші гучно заявляють, що роутер - це така маленька домашня коробочка, а ось маршрутизатор - це серйозне обладнання рівня провайдерів. Ну а треті плутаються в поняттях, заявляючи, що різниця є в кількості портів для підключення різної периферії. Є й такі, хто плутає взагалі все з усім. Як би там не було, якщо у вас виникла необхідність розібратися в предметі, варто довіряти або дійсно тлумачного фахівця, або знайти потрібну інформацію на авторитетному ресурсі в інтернеті, благо це не представляє складності.

Що мені вибрати

Давайте внесемо деяку ясність у всю цю плутанину. Принципово будь роутер являє собою невеликий вузькоспеціалізований комп'ютер, єдине призначення якого - передача пакетів даних між різними мережами. Те, що мова йде про синоніми, ми вже визначилися, варто згадати про деякі функціональних відмінностях різних пристроїв, орієнтованих на домашнє використання, залишивши більш серйозні рішення для системних адміністраторів. Роутери можуть відрізнятися:

  • наявністю і особливостями Wi-Fi модулів.
  • кількістю і швидкістю портів для підключення мережевих дротів.
  • встановленими USB-роз'ємами (наприклад, для загального доступу до принтера).
  • присутністю GSM-приймача.
  • підтримкою різних стандартів підключення до мережі провайдера.
  • стабільністю роботи (дуже сильно залежить від виробника і конкретної моделі).
  • іншими відзнаками (їх дійсно багато, вище були перераховані найбільш явні).

Зупиняючи вибір на тій чи іншій моделі, в першу чергу виходите з наявності потрібних саме вам опцій. Не варто слухати порад «брати перший-ліпший», оскільки «вони всі однакові» - це невірно в корені. Якщо модель вас зацікавила, перед покупкою варто попередньо прочитати огляди та відгуки про неї, оскільки реклама - це одне, а ось досвід використання в реальній роботі може внести свої поправки.

висновок

Різниця між маршрутизатором і роутером відсутня, оскільки це синоніми. Сподіваємося, що більше різні назви вас не будуть бентежити, де б ви їх не зустріли.