Різні способи дізнатися IP-адресу роутера

вступ

Майже для кожного користувача Всесвітньої павутини наявність маршрутизатора вдома стає реальною необхідністю, адже він дозволяє швидко і без зайвих зусиль створити в житло бездротову мережу з виходом в інтернет. Для виконання налаштувань, заміни пароля Wi-Fi і інших потреб вам потрібно пам'ятати IP-адреса роутера. Забули його? Не біда! Новачкові ця ситуація здасться складною, тому запрошуємо прочитати цю інформацію.

Дізнатися IP-адресу пристрою можна різними способами

Підказка на самому роутері

Цей спосіб є найдоступнішим. Достатньо лише мати доступ до пристрою. Наклейка з адресою кріпиться на задній або нижній поверхні пристрою. Покрутіть його в руках або переверніть, щоб знайти наклейку. Найчастіше початковий IP-адреса роутера такий: 192.168.1.1 або 192.168.0.1. На пристроях деяких фірм в якості адреси може зазначатися буквений адресу, як, наприклад, tplinklogin.net на моделях TP-Link.

Якщо ви не володієте фізичним доступом до маршрутизатора, наприклад, він прикріплений або встановлений дуже високо, або ж наклейка здерта, то спробуйте пошукати цю інформацію в керівництві користувача, там вона обов'язково вказується. Якщо не виходить знайти і паперову інструкцію, то, знаючи модель пристрою, можна завантажити її з офіційного сайту компанії. Якщо не володієте і цими даними, то дізнатися адресу пристрою можливо іншими способами.

Майстер налаштування мережі

Щоб дізнатися адресу роутера за допомогою функціоналу Windows, необхідно запустити Центр управління мережами і загальним доступом. Потім зробіть наступне:

  • У системному треї натиснути правою кнопкою миші на значку «з'єднання», обрати «Центр управління мережами ...»
  • Увійти в «Зміна параметрів адаптера»
  • При з'єднанні через Wi-Fi натиснути на «Бездротова мережа» за допомогою кабелю - «Підключення по локальній мережі» (Ethernet)
  • У віконці вибрати вкладку «Відомості». В поле «шлюз IPv4» відобразиться IP-адреса маршрутизатора.

Опинитися в цьому розділі можна й інакше: після входу в «Центр управління мережами», що знаходиться приблизно в центрі екрана, клікніть на «Підключення по локальній мережі» ( «Бездротова мережа»). А володарі Windows 10 можуть натиснути Win + X і вибрати «Мережеві підключення».

Командний рядок

Якщо з різних причин у вас не виходить розвідати IP-адреса роутера, зазначеними вище методами, то спробуйте використовувати командний рядок Windows. Запустити її допускається декількома способами:

  • Win + R - cmd
  • Win + X - Командний рядок (адміністратор)
  • Пошук в Windows - надрукувати cmd (або командний рядок) (для ОС Windows 10)
  • Пуск - Всі програми - Службові - Командний рядок
  • Пуск - рядок пошуку - cmd.

У вікні командного рядка додайте команду ipconfig. Система видасть інформацію про стан підключення. Пошукайте пункт «Основний шлюз», - це саме та інформація, яка і є адресою Wi-Fi-маршрутизатора.

висновок

Тепер ви обізнані, як дізнатися IP-адресу роутера всіма доступними способами. Очевидно, що це абсолютно нескладно. Тому якщо вам потрібно змінити пароль з'єднання, підкоригувати налаштування пристрою, але не вдається згадати IP-адреса для потрапляння в веб-інтерфейс, то застосуєте один з рад статті.

Запрошуємо вас залишати коментарі з приводу того, як вам вдалося застосувати запропоновану інформацію. Будемо раді почути конструктивні пропозиції.