Захисти свій трафік: дізнайся, чи не підключився хтось до твого Wi-Fi

Коли виникають підозри

В даний час інтернетом практично скрізь вже нікого не здивуєш. Однією з технологій, яка дозволяє це здійснювати, є Wi-Fi. Він багато в чому робить наше життя більш комфортним і мобільного. Приємно адже насолоджуватися інтернетом, перебуваючи в будь-якому місці. А гаджетів, які допомагають нам у цьому, існує величезна кількість - смартфони, планшети, ноутбуки і безліч інших. Однак, головна перевага Wi-Fi - загальнодоступність є ще і його основним недоліком. І багато, знаючи про це, не відмовлять собі в спокусі цією особливістю скористатися. Погодьтеся, що при зниженні швидкості завантаження сайтів або скачування фільму в голові, нарівні з версіями про підхоплені комп'ютерний вірус і неполадки у провайдера, проноситься думка «Не користується моїм інтернетом хтось ще?». Зараз ми допоможемо вам розібратися з тим, як дізнатися, хто підключений до вашого Wi-Fi, і що слід зробити у разі, якщо найнеприємніші очікування раптом підтвердилися.

Захист приватної WiFi мережі - це найважливіший момент при створенні домашньої групи

Все через роутер

Найбільш поширений спосіб, за допомогою якого можна перевірити наявність сторонніх підключень, не зажадає від вас багато зусиль. Установка будь-якого додаткового програмного забезпечення також не буде потрібно. Всю інформацію, яка знадобиться для цього, ми дізнаємося за допомогою веб-інтерфейсу вашого роутера. Щоб це зробити, заходимо в будь-який наявний браузер і в адресному рядку вводимо 192.168.0.1 або 192.168.1.1 (залежить від моделі встановленого обладнання). Потім у вікні вводимо ім'я користувача та пароль (знайти їх можна на зворотному боці роутера або в його технічному описі). Перед вами відкриється панель налаштувань вашого інтернет-з'єднання. Тут знаходимо щось зі словами «статистика бездротового режиму» і в вкладці ми зможемо подивитися список пристроїв, які використовують це бездротове з'єднання, дізнатися їх MAC-адреси і скільки даних вони взяли і передали. У списку дивимося, чи немає зайвих пристроїв. Свої можна дізнатися за назвами, які ви їм дали або по MAC-адресами. Їх дивимося або в інформації про пристрій (для телефонів і планшетів), або переходимо «Пуск» - «Всі програми» - «Стандартні» - «Командний рядок» і, ввівши команду «ipconfig / all», дивимося в вікні (для комп'ютерів і ноутбуків). Або як більш простий варіант, спочатку можете відключити всі пристрої, що використовують Wi-Fi, і в результаті в списку має відобразитися тільки одне, з якого ви ведете пошук.

Список підключених бездротових пристроїв на TP-Link

Якщо найгірші побоювання підтвердилися, і вашим роутером користується хтось ще, можете вибрати один з варіантів, як вчинити:

  • заборонити підключення цього пристрою і обов'язково змінити пароль, так як при одному лише заборону «споживач» вашого трафіку може просто почати використовувати інший пристрій або змінити свій MAC-адресу;
  • додати адреси всіх ваших пристроїв в «дозволені» в настройках роутера (як туди потрапити, можна подивитися вище). Цей спосіб більш надійний, але, щоб підключити новий пристрій, наприклад, вашого друга, який зайшов в гості на чашечку чаю, вам знадобиться додавати його пристрій в ваш «білий» список.

Корисна програма - Wireless Network Watcher

Іншим способом визначити «нелегальні» підключення є спеціально призначена програма - Wireless Network Watcher. Її можна завантажити безкоштовно, найкраще з офіційного сайту. Після установки і запуску вона зробить сканування системи і покаже список тих, хто користується вашим роутером. Невеликим недоліком програми є те, що ви зможете тільки подивитися список підключених пристроїв і не зможете їх заблокувати. І при виникненні такої необхідності вам все одно доведеться повертатися до попереднього способу для блокування або видалення любителів посидіти в інтернеті на халяву. Також слід звернути увагу на те, що ця програма допоможе вам лише в тому випадку, коли пристрій, з якого ви бажаєте здійснювати пошук, під'єднаний безпосередньо кабелем до роутера.

Інтерфейс програми Wireless Network Watcher, призначеної для виявлення і аналізу Wi-Fi мереж

Трохи про заходи

«Хворобу легше запобігти, ніж її лікувати» - так кажуть медики. У нашій ситуації це висловлювання теж дуже навіть може бути застосовано. Щоб уникнути неприємних ситуацій, коли незнайома людина хоче насолоджуватися інтернетом за ваш рахунок, потрібно дотримуватися лише деякі правила:

  • завжди встановлюйте на свій Wi-Fi пароль, краще з поєднання малих і великих літер і декількох цифр (варіанти 1111, 1234, qwer і ваша дата народження не найкращі, повірте на слово, якщо не вірите, можете подивитися в інтернеті), також необхідно його періодично міняти, для профілактики;
  • не використовуйте пароль і назву мережі, які роутер запропонує вам встановити за замовчуванням, будьте оригінальними - придумайте свої;
  • встановіть в налаштуваннях підключення вашого Wi-Fi режим шифрування (починаючи з WAP 2 та вище).

Яким із запропонованих способів, як подивитися, хто підключений до мого Wi-Fi, вибирайте самі. Обидва хороші і надійні. Ніхто в сучасному світі не застрахований від того, що його зламають, але це не найстрашніше, що може трапитися в житті. Слідкуйте за своїми бездротовими з'єднаннями, це допоможе вберегти не лише трафік, але і ваші особисті файли. Адже спочатку Wi-Fi створювався для того, щоб служити людині, і приносити користь, а не негативні емоції.