Підключення телевізора до роутера

В Інтернеті можна знайти чимало контенту, адаптованого до перегляду на сучасних телевізорах. Звичайно, для цього потрібно підключити їх до глобальної мережі, скориставшись одним із способів, передбачених виробником. Незалежно від того, чи будете ви використовувати кабель або Wi-Fi, вам знадобиться роутер, оскільки в операційну систему телевізора дуже рідко вбудовують клієнти L2TP або PPPoE. І навіть у разі, якщо провайдер, чиїми послугами ви користуєтеся, встановлює більш прості методи підключення, залишиться актуальною проблема блокування MAC-адреси. Тому для того, щоб встановити з'єднання з Інтернетом, вам знадобиться дізнатися, як підключати телевізори до роутера.

Телевізор можна підключити до роутера різними способами

дротове з'єднання

Найбільш простий варіант з'єднання телевізора з роутером - через кабель зі стандартними роз'ємами RJ-45. Для цього достатньо підключити провід відповідної довжини до відповідного гнізда в телевізорі, а також до роз'єму LAN в роутері. Будьте уважні - кабель не повинен підключатися до зазначеного іншим кольором (найчастіше синім) порту WAN, призначеному для виходу в глобальну мережу. Щоб встановити з'єднання з роутером через провід, необхідно включити в настройках маршрутизатора і телевізора підтримку функції DHCP.

Налаштування здійснюється гранично просто - в меню телевізора варто вибрати розділ мережевих підключень і активувати з'єднання через провід. Підключити телевізор через кабель завжди простіше, оскільки користувачеві не доводиться стикатися з кодованими каналами зв'язку і безліччю налаштувань. Крім того, кабельне з'єднання стійкіше, ніж Wi-Fi, оскільки при хорошому екранування дроти на нього не впливають розташовані поблизу джерела радіосигналів. Однак підключення через кабель зажадає його прокладання через спеціальні канали або електротехнічні плінтуси, щоб провід не створював перешкоди для пересування людей. Крім того, існує і варіант з'єднання за допомогою технології Powerline, яка дозволяє передавати дані через звичайну домашню електромережу, підключивши до двох розеток, що знаходяться на одній лінії, спеціальні адаптери.

Просте бездротове з'єднання

Власники сучасних телевізорів Smart TV з вбудованими модулями Wi-Fi можуть вважатися щасливчиками, оскільки такі пристрої найпростіше підключити до Інтернету. Досить увійти в налаштування і вибрати опцію «Бездротове підключення», а потім вибрати потрібний вам канал зв'язку. Щоб не втрачати багато часу, намагаючись ввести пароль з пульта для телевізора, вибирайте функцію WPS, яка дозволяє підключити пристрій одним натисканням кнопки на роутері.

Купувати спеціальний роутер для телевізора не потрібно, що б не стверджували багато великих виробників. Щоб підключити телевізор до Інтернету, досить вибрати якісний пристрій, що відповідає стандарту N, якщо ви збираєтеся робити це через Wi-Fi. Налаштування роутера буде гранично простий - потрібно встановити параметри, задані провайдером, переконатися, що роздача даних почалася після перезавантаження, а потім створити бездротову мережу, встановивши ім'я SSID, оптимальний метод шифрування і пароль.

додаткові пристрої

Якщо вбудованого модуля Wi-Fi у вашому телевізорі немає і ви не бажаєте підключатися через кабель, то доведеться шукати обхідні шляхи для встановлення з'єднання. Спочатку вам необхідно уважно вивчити документацію та рекламні матеріали до використовуваного пристрою. Якщо в них вказується позначка Wi-Fi Ready, ситуацію можна виправити шляхом установки додаткового адаптера, який обійдеться в 500-2500 рублів, в залежності від конкретної різновиди.

Оптимальним варіантом буде придбання адаптера у вигляді карти розширення, що встановлюється в спеціальний слот. Пристосування, що відповідає стандарту PCMCIA або його аналогу, дозволяє отримати кілька переваг:

  • Залишити вільними всі роз'єми.
  • Запобігти збільшення розмірів телевізора, що актуально при установці пристрою в обмеженому просторі.
  • Забезпечити стійкий контакт.

Однак не всі телевізори мають слоти для карт розширення, тому для їх з'єднання з роутером через Wi-Fi доведеться користуватися іншим методом.

Адаптери також можна підключити до телевізора за допомогою USB, цей варіант найбільш поширений, оскільки будь-який сучасний пристрій оснащується одним або декількома універсальними роз'ємами. При виборі USB-адаптера варто віддати перевагу моделям з відкидною зовнішньою антеною і передавачем, що мають потужність не менше 16 дБм, оскільки вони забезпечують стійке з'єднання навіть на великій відстані. Крім того, бажано купувати пристосування, які зроблені тією ж компанією, яка виготовила телевізор, оскільки тільки в цьому випадку гарантується їх працездатність. Відомо чимало випадків, коли універсальні адаптери Wi-Fi прекрасно працювали протягом тривалого часу, але відключалися після оновлення прошивки виробником, який піклується про свій прибуток. Фірмові адаптери в середньому на 50% дорожче виробів сторонніх брендів.

Підключення Інтернету через додатковий адаптер також не стане проблемою, так як досить активувати функцію бездротового з'єднання в системному меню телевізора. При цьому слід переконатися, що роутер використовує функцію DHCP і підтримує той же стандарт, що і передавач телевізора. В налаштуваннях потрібно буде вказати стандарт шифрування, а також вибрати SSID бездротової мережі і ввести дані для доступу.

Якщо позначки про готовність до роботи в бездротових мережах в документації телевізора немає, то можна підключити його до роутера через спеціальну приставку. Вона являє собою мініатюрний роутер для телевізора, який з'єднується з основним маршрутизатором. Однак сам телевізор отримує всі дані через кабель стандарту RJ-45, що робить такий спосіб відповідним для більшості сучасних пристроїв. Приставка має тільки один мінус - як і роутер, її доведеться настроїти, підключивши до комп'ютера. В налаштуваннях телевізора потрібно буде вибрати підключення через кабель, незважаючи на те, що фактично ви будете використовувати мережу Wi-Fi.

Останній аргумент

Дивно, але з'єднати телевізор з роутером можна навіть без підтримки Smart TV. Багато запитають, чи є взагалі сенс у такому підключенні, а відповідь на питання ви отримаєте, прочитавши цей розділ. Вам буде потрібно придбати компактний комп'ютер, що працює на операційній системі Android або її альтернативу власної розробки виробника. Деякі з таких пристроїв використовують кабель, проте, більшість можна підключити за допомогою компактного штекера HDMI. Вартість варіюється в межах 2, 5-10 тисяч рублів, що визначається технічною начинкою і функціоналом.

Компактний комп'ютер, що підключається до телевізора, оснащується вбудованим модулем Wi-Fi. Це означає, що він може самостійно підключитися до роутера, використовуючи власне меню налаштувань. Крім того, він дозволяє підключити планшети і смартфони, щоб використовувати їх в якості пультів управління і клавіатур або транслювати мультимедіа в потоковому режимі. Єдиний його мінус полягає в неможливості одночасного застосування інших аксесуарів, з'єднаних з телевізором, наприклад, флешок або зовнішніх вінчестерів. Однак в більшості таких комп'ютерів передбачена можливість установки карти пам'яті, що вирішує проблеми з додатковими накопичувачами інформації.

Оскільки такі пристрої мають власну операційну систему, вони можуть не тільки виходити в глобальну мережу і дозволяти людині користуватися мультимедійним контентом онлайн, але користувач може запускати різні додатки: ігри, прогнози погоди, інформаційні сервіси, клієнти соціальних мереж та багато інших. Крім того, більшість HDMI-приставок для телевізорів підтримують технології Airplay, Miralink і деякі інші, за рахунок цього вони підходять для потокової трансляції аудіо і відеофайлів зі смартфонів і планшетів, а також можуть зв'язуватися з іншою домашньою електронікою, оснащеної бездротовими модулями. Також в цьому випадку не виникне проблем з сумісністю, так як виробник просто не може контролювати тип сигналу, що передається через роз'єми HDMI, і чергова прошивка не позбавить вас Wi-Fi. Але варто пам'ятати, що бюджетні пристрої такого типу рідко радують користувача тим же швидкодією, що і телевізор, тому за зручність доведеться викласти чималу суму.

будь-якими методами

Найпростішим способом з'єднання телевізора з глобальною мережею є підключення до роутера через кабель, при цьому не потрібно витрачати час на налаштування обладнання, а також стикатися з розривами зв'язку через сильні перешкод. Однак прокладати дріт далеко не завжди зручно, особливо якщо в будинку недавно зроблений ремонт, і знищувати обробку для такої мети ніхто не збирається. Тому більшість людей вважає за краще бездротове підключення Wi-Fi, і навіть якщо телевізор не оснащується відповідним модулем, то завжди можна встановити додатковий адаптер. Немає межі винахідливості, так як несумісні з бездротовими підключеннями пристрої можуть з'єднуватися зі спеціальними приставками, що нагадують роутери. Навіть якщо в телевізорі відсутній Smart TV, то можна придбати спеціальну приставку з роз'ємом HDMI, яка представляє собою мініатюрний комп'ютер зі своєю операційною системою.