Як запароліть доступ до папки на диску

В життя сучасної людини настільки стрімко увійшли інформаційні технології і при цьому міцно вкоренилися, що обійтися без персонального комп'ютера в цей момент багато хто просто не можуть. Слід зазначити, що, виконуючи професійні обов'язки, деяким доводиться ділити ПК зі своїми колегами, в зв'язку з цим виникає гостра необхідність у захисті конфіденційної інформації. Захистити важливі документи від випадкового видалення бажають також батьки, коли доступ до комп'ютера мають їхні діти. Відчуваючи бажання не тільки істотно обмежити, а повністю заборонити доступ до матеріалів, корисно вивчити інформацію, як поставити пароль на папку.

В ОС Windows можна встановити захист лише на окремі каталоги з важливою інформацією

Захист за допомогою архівування

Поставивши собі за мету знайти інформацію, як поставити пароль на папку за допомогою програмних ресурсів, передбачених ОС, можна провести багато часу, здійснюючи пошук, але все виявиться безрезультатним, оскільки розробники не передбачили такого варіанту захисту. У зв'язку з цим доводиться шукати альтернативні способи, як поставити пароль на папку. Одним з таких способів є архівація з подальшим встановленням пароля.

архівація матеріалів

Операційна система, встановлена ​​на кожному комп'ютері, зберігає достатню кількість корисних програм, які користувач успішно застосовує, але не завжди знає про додаткові їх можливості.

Однією з таких програм є архіватор WinRAR, що дозволяє розпакувати викачані архіви або, навпаки, упаковувати в разі потреби інформацію. Однак лише мінімальна кількість користувачів знають, що WinRAR дозволяє благополучно встановлювати паролі, тим самим запобігаючи несанкціоноване проникнення в папку.

Звичайно, ознайомившись з інформацією, як поставити пароль на папку, доведеться згодом працювати вже не просто з матеріалами, а з архівом, але в цьому випадку можна бути впевненим, що інформація не буде знищена, і ніхто сторонній не матиме доступ до неї.

Отже, для того щоб поставити пароль користувач наводить курсор миші на потрібну папку і клацає правою клавішею миші, викликаючи контекстне меню. У ньому слід вибрати «Додати до архіву», після чого з'являється нове контекстне меню, в якому можна вибрати ряд пропозицій, які підходять під індивідуальні запити, а також присвоїти ім'я архіву. Перейшовши на вкладку «Додатково», користувач виявить опцію «Встановити пароль».

На цьому етапі вже навіть новачок зрозуміє, як встановити пароль на папку, тому що, натиснувши на вищевказану кнопку, залишається лише двічі ввести придуману комбінацію цифр і букв.

Тепер включивши комп'ютер, кожен зможе відкривати і переглядати будь-які файли, крім створеного архіву. Для того щоб отримати доступ до файлів, включеним в архів, потрібно введення пароля.

Захист матеріалів за допомогою програм

Деякі користувачі не вітають використання архівів, тому шукають інші можливості, як поставити папку під пароль. Більшість користувачів бажають встановити на комп'ютер додаткове програмне забезпечення, що дозволяє вирішити цю проблему. Відкидають архіви з тієї причини, що при збереженні може відбутися збій, внаслідок якого частина інформації буде втрачена.

можливості DirLock

Оскільки розробники операційної системи не подбали про встановлення пароля на зібрані матеріали, програмісти активно взялися за вирішення цієї проблеми, запропонувавши ПО, за допомогою якого легко зрозуміти, як встановити пароль на папку, і також легко все це здійснити.

Зокрема, існує програма для установки пароля на папку. Назва цієї програми DirLock.

Програма досить просто інсталюється, тому проблем з її установкою навіть не відчуває новачок. Важливо тільки завантажити її на комп'ютер з перевіреного джерела, щоб не завантажити заражені вірусом файли.

Після того як програма буде встановлена, в контекстному меню буде з'являтися підміню «Lock / UnLock». Тільки в окремих випадках в контекстному меню це підміню відразу не відображається. Щоб виправити становище, слід запустити DirLock, перейти у вкладку «File», потім «Options» і клацнути на кнопку «Add 'Lock / Unlock' context menu». Тепер в контекстному меню обов'язково буде відображатися «Lock / UnLock».

Програма буде кожен раз пропонувати ввести пароль, щоб забезпечити доступ до потрібної папки. На жаль, кожен раз користувачеві доведеться знімати захист, а по завершенні роботи з папкою її знову встановлювати.

Можливості Anvide Lock Folder

Програма DirLock не є єдиним варіантом вирішення проблеми, як поставити пароль на папку в комп'ютері. Поряд з нею існує ще одна вельми цікава програма Anvide Lock Folder, що дозволяє також обмежувати доступ до матеріалів за допомогою установки захисту.

Інсталюється програма Anvide Lock Folder теж досить просто. Відмінним перевагою є те, що програма русифікована, тому розібратися в її можливостях не складе труднощів. І навіть не маючи інструкції під рукою, користувач легко зможе зрозуміти, як поставити папку під пароль.

Спочатку слід запустити Anvide Lock Folder, далі натиснути на піктограму з плюсом, після чого вказати шлях до матеріалів, на які потрібно встановити додатковий захист. Виділивши мишкою потрібну папку, слід натиснути на піктограму, яка зображує закритий замок. Програма сама запропонує ввести захисну комбінацію, що складається з цифр і букв, двічі, після чого попросить ввести підказку. Якщо бажання вводити підказку відсутня, можна відкинути пропозицію програми. Тепер матеріали будуть недоступні для всіх користувачів ПК.

Щоб отримати доступ до них, доведеться знову запустити Anvide Lock Folder, виконати ті ж маніпуляції, але тільки натиснути на піктограму, яка зображує відкритий замок, після чого ввести встановлену захисну комбінацію.

Можливості Password Protect

Цікава ще одна програма Password Protect, яка не потребує попереднього встановлення на комп'ютер. Її цілком достатньо просто завантажити і швидкого початку роботи.

Вказавши спочатку шлях до матеріалів, наводять курсор миші на саму папку, після чого натискають кнопку «Замкнути папки» і вводять двічі придуману захисну комбінацію.

В результаті матеріали будуть не тільки захищені, а й переведені в статус прихованих, тому їх непосвяченому користувачеві буде навіть складно відшукати.

Зняття захисної комбінації відбувається за аналогічною схемою, після чого матеріали стають доступними і для перегляду, і для редагування.

Способів встановити пароль на важливі матеріали існує кілька. Кожен користувач повинен визначитися з тим варіантом, який для нього буде зрозумілий і комфортний при використанні. Важливим є те, що користуватися матеріалами може тільки той, хто знає пароль.