Налаштування роутера Airport Express

Вступ

Більшість користувачів сучасних девайсів воліють користуватися пристроями, які розроблені фірмою Apple. Такого роду перевагу обумовлено, найімовірніше, якістю, продуктивністю і стильністю виробів. Правда, є у них і кілька недоліків, через які багато любителі і професіонали відмовляються від придбання агрегату. В першу чергу слід відзначити високу вартість гаджетів і своєрідний підхід, якого вимагає, наприклад, роутер Аirport Express.

Щоб пристрій потрібно встановити фірмову утиліту

Цей пристрій є повноцінним Wi-Fi-маршрутизатор, адаптованим практично до всіх вітчизняних провайдерам.

Особливості американського агрегату

На сьогоднішній день в світі продається дві версії роутера Аirport Express. Новий пристрій набуло оновлений корпус і більш вдосконалений форм-фактор. Остання версія Аirport Express здатна підтримувати більш 50 девайсів, що підключаються за допомогою Wi-Fi, функціонувати на 5 Ггц, а також з'єднуватися з USB-принтером і проводити друк документів без використання кабелів. Корпус не оснащений виходами для прямого підключення флеш-накопичувачів і модемів. Ще однією відмінністю нового роутера є наявність AirPlay і додаткового LAN-порту.

Apple Аirport Express не володіє персональним веб-інтерфейсом, а вироблена користувачем настройка потребує фірмовій утиліті Airport. Завантажити її можна з офіційного сайту, потім встановити за допомогою AppStore на свій Айфон (Айпад). Комп'ютери та лептопи з ОС MacOS попередньо оснащуються даними розширенням.

У сьогоднішній статті ми розглянемо покрокову інструкцію, яка дозволяє навіть починаючим користувачам цього американського продукту легко підключити пристрій.

Налаштування роутера від компанії Apple

Спеціалізований сайт apple.ru хоч і адаптований до російського споживача, але має кілька суттєвих недоліків. Справа в тому, що описаних на веб-ресурсі «простих трьох кроків», начебто забезпечують швидку і безперешкодну настройку конфігурації агрегату, на ділі може не вистачити. Користувач часто стикається з різними труднощами і завданнями, які не завжди можна вирішити самостійно.

Налаштування Airport Express буде проводитися в рамках одного з найбільших московських провайдерів - Speedyline.

На початковому етапі візьмемо точку доступу, приєднаємо до неї шнур для живлення з мережі та інтернет-кабель обслуговуючого користувача провайдера. Останній провід необхідно вставити в роз'єм WAN (над круглим отвором намальовано кілька дрібних кіл). Якщо в руках користувача не нове, а вже раніше підключається пристрій, слід скинути колишні налаштування за допомогою кнопки reset.

Відновити на Apple Аirport Express заводські настройки допоможуть наступні маніпуляції:

При відключенні від живлення роутер потрібно перевернути, знайти в ньому невеликий отвір, в яке можна вставити кінець разогнутой скріпки або зубочистку. Після натискання кнопки скидання слід не відпускати руку кілька секунд, а потім, утримуючи reset, включити агрегат назад в мережу електроживлення таким чином, щоб індикатори, що свідчать про роботу точки доступу, розташовувалися перед очима підключає.

Видалення колишніх налаштувань

Налаштування Airport Express неможлива без скидання колишніх параметрів, які встановлювалися під час попереднього підключення. Власнику гаджета слід почекати кілька хвилин, поки роутер почне «моргати» індикатором статусу. Саме цей сигнал свідчить про необхідність відпустити утримувану кнопку скидання. Така проста маніпуляція дозволяє скинути старі дані і почати підключення пристрою практично з нуля. Точка доступу до завершення налаштування буде горіти виключно жовтим кольором, і тільки після підключення колір індикатора зміниться на зелений.

Продовження настройки роутера

За допомогою провідника (Finder) в обраному слід знайти програми - утиліти, серед яких розташовується потрібну програму AirPort. За допомогою цієї програми буде проведена подальша настройка Аirport Express, тому немає сенсу намагатися підключити агрегат через web-інтерфейс, який не може допомогти користувачеві зважаючи на свій відсутності.

Коли відкривається програма базові станції AirPort миттєво знайдені не будуть, про це нас сповістить спеціалізоване повідомлення. Тому потрібно натиснути на «Інші базові станції AirPort (1)», а в меню зупинитися на AirPort Express aa0406. Обрана позиція сприяє відкриттю вікна настройки.

Роутер потребує зазначення назви мережі і імені базової станції, тому в певних рядках користувачеві необхідно вказати ті імена, які йому більш кращі. Варто відзначити, що в цьому розділі можна залишити назви, зазначені за замовчуванням. Єдине, що потрібно вигадати - пароль, що складається як мінімум з 8 символів (його доведеться вводити кожен раз, коли новий гаджет буде намагатися з'єднатися з точкою доступу до мережі Wi-Fi).

Після натискання на кнопку «Далі» почнеться безпосередньо настройка самого пристрою, а через деякий час на екрані з'явиться вікно з повідомленням, що настройка виконана успішно.

Отже, на цьому все просте закінчується. Якщо власник девайса, заходячи в будь-який браузер і набираючи адресу сайту, потрапляє на потрібну сторінку, - значить, обраний користувачем провайдер в змозі надати настройки, що дозволяють підключити AirPort Express «всього за три кроки».

У разі, якщо комусь пощастило менше, а постачальник інтернету видає IP-адреси тільки по DHCP, можна вдатися до ще кількох нескладних дій. Правда, вони зможуть допомогти, тільки якщо провайдер регулярно не перевіряє всі підключення по MAC-адресу, - тобто за таким ідентифікаційним номером, який отримує кожне мережеве пристрій на заводі-виробнику.

Слід врахувати, що деякі агрегати забезпечені такими адресами, які згодом немає можливості змінити або перейменувати. До таких пристосувань відноситься і Apple Аirport Express. Американські розробники привласнюють унікальні МАС-адреси більшості своїх вироблених товарів, серед яких є мережеві карти, адаптери, роутери, телефони.

У тому випадку, якщо постачальник інтернету фільтрує всі підключення, доведеться звертатися до його операторам за послугами. Зателефонувавши в техпідтримку, слід вказати на придбання нового маршрутизатора з незмінним МАК-адресою. Співробітники компанії-провайдера повинні будуть допомогти з додаванням нового МАС-адреси в таблицю дозволених підключень користувача. В результаті користувачеві залишиться тільки налаштувати AirPlay і мережевий принтер.

Налаштування роутера при оренді зовнішнього IP-адреси

Якщо в техпідтримку повідомили про те, що користувач є орендарем зовнішнього IP-адреси, а роутер як і раніше горить жовтим кольором, необхідно налаштувати Airport Express за допомогою static ip.

Зазначена раніше фірма Speedyline відключає захист по MAC-адресу, тому власнику девайса необхідно знову завантажити (відкрити) додаток AirPort, натиснути на точку доступу і властивість «Змінити». У підрозділі «Інтернет» перший рядок «Підключитися через» повинна бути заповнена словом «Стат». Справа в тому, що статичний адреса, на відміну від динамічного, незмінний. Подальша настройка являє собою вказівку в певних графах IP-адреси, маски підмережі, маршрутизатора і DNS-сервера. Відомості повинні бути відомі кожному споживачеві конкретного провайдера. У разі відсутності цих даних, необхідно звернутися в техпідтримку, де вам все розкажуть.

У той момент, коли налаштовується роутер, необхідно в розділі «Маршрутизатор» ввести адресу шлюзу. А потім, після введення всіх параметрів, потрібно натиснути клавішу «Оновити» та дочекатися завершення процесу.

Після завершення процедури утиліту AirPort можна закрити. Пристрій для доступу в інтернет загориться декількома зеленими кружками, що стане свідченням наявності інтернету.

висновок

В принципі, базове налаштування роутера американського виробника на цьому закінчена і споживач Airport Express може з задоволенням пожинати плоди своєї праці.