Установка і настройка супутникової антени

Супутникове телебачення є хорошим рішенням в заміських і малоповерхових будинках. Скрізь, де не працюють оператори кабельного ТБ і інтернет-телебачення. Супутникові комплекти, що включають все необхідне обладнання, зараз можна придбати навіть у супермаркетах, які торгують технікою і електронікою. Як тільки ви визначилися з оператором, тарифом і придбали обладнання, повинна бути виконана настройка супутникової антени самостійно або за допомогою технічного фахівця оператора.

Суть технології супутникового ТБ полягає в наступному:

  • Сигнал передається з супутника над Землею, що рухається по орбіті, але не змінює свого положення відносно Землі.
  • Супутникова антена спрямовується безпосередньо на супутник, провідний мовлення.
  • Сфокусований антеною сигнал з супутника передається на конвертер, який перетворює його в електричний і передає на ресивер.
  • Ресивер може бути зовнішнім або вбудованим в телевізор. Всі сучасні телевізори здатні приймати сигнал з конвертера без додаткового обладнання.

Сама по собі супутникова антена універсальна і при достатньому діаметрі підійде для будь-якого оператора. Різниця полягає лише в обладнанні та його налаштування. Ведучими постачальниками послуг супутникового ТБ на території Росії є Триколор і НТВ +. Вони обидва ведуть мовлення з одного супутника, тому настройка і установка у них будуть аналогічними.

Триколор і НТВ + є платними і для доступу до знайденим каналам потрібна спеціальна карта, реєстрація та оплата одного з видів підписок. Але існує безліч супутників, які ведуть мовлення безкоштовні канали, в тому числі і російською мовою. Ви можете вибрати і налаштувати антени на один з них, або придбати кілька супутникових тарілок, або використовувати поворотний механізм для зручної переорієнтації.

Установка і настройка супутникової тарілки на Триколор і НТВ +

Оскільки Триколор і НТВ + віщають з одного супутника, то алгоритм, за яким здійснюється установка, настройка і підключення антени до телевізора у них буде однаковий:

  • Для початку придбайте супутникову тарілку достатнього діаметру.
  • Купуйте обладнання для прийому сигналу з тарілки:
  1. ресивер і карту доступу (для НТВ +), від 5000 рублів.
  2. якщо у вас ТБ з CL + роз'ємом, то можна придбати спеціальний модуль і карту (для НТВ +), від 3000 рублів.
  3. цифровий двухтюнерний ресивер (для Триколор, від 7800 рублів) або готовий комплект разом з тарілкою Триколор з ТВ модулем (8300 рублів) або ресивером, що дозволяє в подальшому підключити 2 телевізори (17800 рублів).
  4. можна придбати самостійно будь-ресивер, попередньо уточнивши його сумісність з сигналом оператора на сайті або в службі технічної підтримки.
  • Коли все обладнання готове, можна приступити до монтажу. Для європейської частини Росії супутник знаходиться на півдні, тому установка антени повинна проводитися на південній частині будівлі.
  • На лінії прийому сигналу не повинно бути перешкод. Намагайтеся монтувати тарілку вище.
  • Закріпіть на стіні кронштейн за допомогою анкерних болтів. Він повинен бути міцно прикручений і не хитатися.
  • Зберіть тарілку згідно з інструкцією до неї і закріпіть на кронштейні.
  • Встановіть на спеціальний утримувач конвертер і приєднайте до нього кабель. Встановлювати конвертер краще роз'ємом вниз, щоб уникнути попадання опадів.
  • Тепер потрібно підключити ресивер до конвертер і телевізору. Якщо ви використовуєте модуль, то вставте його в спеціальний роз'єм, а кабель від антени підключіть до телевізора.
  • Увімкніть телевізор і ресивер. Установка антени завершена. Далі, необхідна її налаштування точно на супутник і пошук каналів.

У випадку з НТВ + і Триколор, які віщають з одного супутника, для настройки не потрібно додаткового обладнання. Після того як проведена установка в південному напрямку, точне налаштування:

  1. Зайдіть в меню «Пошук каналів» на ресівері (або телевізорі, якщо ви підключили його безпосередньо). Для Триколор і НТВ + назва супутника має бути Eutelsat 36B або 36C.

    Головне меню Триколор ТВ

  2. Натисніть кнопку «i» на пульті ресивера або аналогічну на пульті від ТБ (згідно з інструкцією до моделі), щоб побачити рівень сигналу і якість сигналу. Або зайдіть в меню «Налаштування», «Система», розділ «Інформація про сигнал».
  3. На екрані ви побачите дві шкали, сила і якість. Необхідно домогтися максимальних значень, від 70 до 100%. Щоб це зробити, повільно повертайте антену, приблизно по 3-5 мм, фіксуючи кожне положення на 1-2 секунди, щоб ресивер встигав зреагувати на зміну положення.
  4. Пам'ятайте, що повертати можна по азимуту (у горизонтальній площині) і по куту (у вертикальній площині).
  5. Після того як досягнете найкращого сигналу, включіть на ресівері автоматичний пошук каналів. Якщо ви придбали ресивер у постачальника супутникового ТБ, то, швидше за все, він вже запрограмований на потрібні канали.
  6. Вам буде потрібно вставити карту доступу оператора, можливо, пройти процедуру реєстрації та активації і ввести пароль. Дотримуйтесь інструкцій по підключенню вашого оператора.

Ви також можете скористатися спеціальними таблицями, де показані приблизне розташування тарілки по куту і азимуту для різних міст Росії. Такі таблиці легко знайти для Триколор, НТВ +, а при бажанні і для інших супутників.

Безкоштовні супутникові канали

Крім Триколор і НТВ +, можна налаштувати антену і на інші супутники, які віщають канали безкоштовно. Для цього вам знадобиться будь-ресивер або телевізор із вбудованим приймачем сигналу. Карта доступу і, відповідно, модуль для карти при цьому не потрібні, оскільки ви будете налаштовуватися на незашифровані канали.

На території Росії можна підключити антену до наступних супутникам:

  • Astra 4a 4.8 ° E;
  • AMOS 2/3 4 ° W;
  • HotBird 13 ° E;
  • ABS 1 / 1A / 1B, 75 ° E;
  • Intelsat 15 85.2 ° E;
  • Yamal 201 90 ° E.

Процедура, за якою проводиться установка, настройка і підключення аналогічна тій, що використовувалася з НТВ + і Триколор. Але щоб правильно спрямувати антену на супутник, краще скористатися спеціальною програмою, наприклад Satellite Antenna Alignment.

Satellite Antenna Alignment можна безкоштовно скачати для некомерційного використання з офіційного сайту //www.al-soft.com/saa/satinfo.shtml. Основні характеристики і правила використання програми:

  1. Запустіть програму і введіть координати вашого місцезнаходження у вікні Site Location. Дізнатися ці координати можна в будь-якому смартфоні або планшеті з GPS або на спеціальних сайтах в інтернеті.
  2. Зліва з'явиться список супутників з координатами по азимуту і нахилу.
  3. Якщо значення кута негативні, значить, супутник знаходиться нижче лінії горизонту і зв'язок з ним неможлива.
  4. За допомогою даних програми легко проводиться установка положення антени і без компаса. Для цього призначена функція «настройка по сонцю»:
  • Виберіть супутник, на який хочете направити тарілку.
  • Зайдіть у вкладку Sun's Azimuth.
  • Справа в вікні ви побачите поточний стан сонця. Тут же програма скалькулірует, в який день і час положення сонця буде збігатися з позицією супутника.
  • У зазначений час просто направте антену на сонці.

Ввівши дані своєї супутникової тарілки у вкладці Offset antenna, ви зможете точно визначити рівень потрібного нахилу.

Satellite Antenna Alignment - вікно програми

Після того як ви направили антену на потрібний супутник, її потрібно підключити до телевізора і налаштувати, як зазначено вище. Для більш легкої настройки на сильний сигнал можна скористатися таким приладом, як сатфайндер. Можна купити простий стрілочний в районі 400-500 рублів, а можна дорожчий з дисплеєм і різними функціями, у них ціна починається від 2000 рублів. Щоб скористатися сатфайндером:

  1. Підключіть сатфайндер між конвертером і ресивером приблизно в 1-1, 5 метрах від конвертера. В роз'єм LNB підключається кабель від конвертера, а в REC той, що йде на ресивер.
  2. Зайдіть в меню ресивера «Рівень сигналу».
  3. Приступите до точного налаштування, стежачи за рухами стрілки на сатфайндере. При вірному напрямку стрілка буде переміщатися до більш високих значень.

Такі основні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб успішно встановити, підключити і налаштувати супутникову антену самостійно. Процедура нескладна, але заощадить вам гроші, які ви б віддали за виїзд майстра. Головне, звертайтеся з антеною акуратно, надійно закріпіть її в правильному положенні і виконайте всі пункти інструкції по установці. Діліться в коментарях своїми ідеями, як ще можна спростити процес установки і налаштування супутникової антени в квартирі або будинку.