Догляд за килимком для мишки

Практично кожен, хто користується комп'ютером, використовує в якості підставки під миша спеціальний килимок. В принципі, тих, у кого його немає, можна перерахувати на пальцях. За допомогою цього простого аксесуара можна зробити користування мишкою набагато більш комфортним. При його використанні мишка краще ковзає, а курсор не стрибає по екрану. При використанні певного програмного забезпечення некоректна робота миші може бути критичною.

Але оскільки на килимку може збиратися пил, а в результаті того, що ви ковзати по його поверхні мишкою, з часом вона стає настільки забрудненою, що працювати буде просто некомфортно. Як чистити килимок для миші, щоб в результаті ваших дій він не прийшов в непридатність? Це буде залежати від матеріалу, з якого він виготовлений. У цій статті ми розглянемо особливості чистки килимка в залежності від того, які матеріали в ньому використовуються. А також ми поділимося деякими корисними порадами.

Які бувають килимки

Сучасні аксесуари бувають декількох видів. Для їх виробництва використовуються або натуральні матеріали, або штучні. Оскільки вироби з натуральних матеріалів коштують набагато дорожче, більшість користувачів віддає перевагу синтетичним.

До натуральних матеріалів можна віднести тканину і шкіру. У свою чергу, тканина може використовуватися як гладка, так і ворсиста. Шкіра в основному використовується високоякісна з невеликою шорсткістю. Крім того, килимок може бути як повністю виготовлений з натурального матеріалу, так і мати з нього тільки покриття, а основа - синтетичного походження. Для кращої стійкості і мінімального ковзання по поверхні столу основа може бути грубою або з клейкою основою.

Залежно від призначення можна виділити ігрові, аматорські та професійні килимки. У деяких виробах використовується такий цікавий параметр, як коефіцієнт ковзання. Чим він вищий, тим швидше курсор зможе пересуватися по екрану. Але при високій швидкості може страждати точність позиціонування. Тому більш гладкі килимки використовуються в якості ігрових, а більш шорсткі - в професійних цілях.

Чистка килимка з тканини

Килимки, виготовлені повністю з тканини або мають тканинну поверхню, досить популярні на російському ринку. Вони досить надійні і зручні в роботі. Але їх головний недолік полягає в тому, що тканина дуже легко притягує до себе пил, а також волосинки, жир і бруд ваших рук. Буквально через кілька місяців активної роботи ви помітите, наскільки змінився зовнішній вигляд вашого аксесуара, а також можете відчути значне погіршення якість роботи миші.

Килимок для комп'ютерної мишки з тканини

Прати ж килимок такого типу потрібно дуже обережно, оскільки пошкодити його дуже просто. Хоч він і тканинний, в більшості випадків, особливо якщо його вартість невисока, мокра чистка йому протипоказана. Чому?

  • По-перше, він при висиханні може деформуватися. Працювати після цього ви на ньому навряд чи зможете.
  • По-друге, дуже легко пошкодити невеликі ворсинки, завдяки яким і відбувається точне визначення положення курсору. Користуватися можна буде, але ефективність впаде у декілька разів.
  • По-третє, дуже часто тканинне покриття приклеєно до синтетичній основі. Якщо ви його намочіть, поверхня просто відклеїться.
  • По-четверте, якщо краю не прошиті, вони можуть швидко розтріпати.

З огляду на всі можливі негативні наслідки, найкраще чистити його без застосування води і миючих засобів. А для цього потрібно буде придбати спеціальну щітку для вовняних тканин або ж достатньо звичайної зубної щітки з м'якою щетиною. Ретельно підійдіть до вибору щітки, так як якщо щетинки будуть занадто жорсткими, ними можна пошкодити чутливі ворсинки килимка. Відмінно для цієї мети підходить спеціальний мініатюрний пилосос для продувки деталей комп'ютера. Його можна підключити до USB-роз'єму.

Якщо ж суха чистка не допомагає, можна ризикнути і спробувати акуратно випрати килимок в воді. Як це зробити, щоб звести можливість пошкоджень до самого мінімуму?

  • Насамперед переконайтеся, що килимок не стане линяти під впливом води. Як? Намочіть губку або серветку і проведіть по кутку. Якщо колір не змінився, все відмінно.
  • Намочіть килимок під краном і приліпите його до плоскої поверхні. Це може бути як стінка ванни, так і дно тазика або раковини. Вода повинна бути не гаряче 40 градусів.

  • Не використовуйте агресивні миючі засоби, здатні завдати шкоди поверхні з тканини. Ідеально підійде шампунь, дитяче мило, гель для душу або гель для посуду. Вони забезпечують надійне очищення і при цьому не шкодять виробу.
  • В розкладеному вигляді акуратно нанесіть миючий засіб рукою або губкою. Не допускайте кругових рухів, а проводите в одному напрямку.
  • Після намилювання залиште килимок мінімум на 5-10 хвилин в піні. Якщо цього часу недостатньо, залиште килимок на довше. Тільки дивіться, щоб він не розклеївся.
  • Вимийте килимок так, щоб на ньому не залишилося піни. Її залишки негативно впливають на роботу оптики миші. Це можна зробити або насадкою душа, або видавлюючи руками. Не сильно старайтеся, якщо краю не прошиті. Крім того, ряду покриттів протипоказані щітки, так як можуть легко пошкодитися ворсинки.
  • Щоб висушити килимок, видавіть з нього воду поступальними круговими рухами. Аксесуар повинен залишатися прикріпленим до плоскої поверхні. Викручувати його ні в якому разі не можна! Щоб прискорити цей процес, використовуйте паперові серветки. Міняйте їх у міру намокання. Далі, розвісьте килимок і сушіть його не менше доби. В цей час не рекомендуємо ним користуватися, так як це може негативно позначитися на його характеристиках. Аксесуар не повинен перегинатися і деформуватися. Заборонено сушити його на сонці або батареї.

Чистка килимка з твердих матеріалів

Килимок з твердих синтетичних матеріалів і коштує дешевше тканинного, і до нього можна застосовувати різні засоби для догляду, оскільки він не схильний до дії вологи. Використовуйте звичайні вологі серветки, щоб щотижня прибирати ваше робоче місце і чистити килимок. Для більш ретельного очищення можна застосовувати практично будь-який миючий засіб. Єдине, що слід врахувати - воно не повинно бути агресивним, щоб не пошкодити поверхню. Можна навіть прати його звичайним милом і промити під проточною теплою водою.

Пластиковий килимок для комп'ютерної мишки

Частка високотехнологічного килимка і килимка преміум-класу

Деякі килимки преміум-класу можуть оснащуватися вбудованою електронікою і виконуватися з незвичайних, на перший погляд, матеріалів: скла, бамбука, шкіри, металу. Так, це, скоріше, статусний предмет, ніж щоденний робочий інструмент, а й він потребує того, щоб його періодично очищали. Як чистити такий килимок?

  • Насамперед слід звернути увагу на рекомендації виробника. Найчастіше такі екзотичні екземпляри оснащуються інструкцією по догляду.
  • Якщо ж такої інструкції немає, включайте здоровий глузд і використовуйте рекомендації по догляду за виробами з певного матеріалу. Так, якщо килимок має якісь вбудовані електронні елементи, мочити його ні в якому разі не можна. Для чищення знадобляться кошти по догляду за електронікою: гель, серветки, спрей або піна. Вироби з бамбука і шкіри також не можна мочити, краще використовувати спеціальний засіб. Скляні поверхні найбільш ефективно протирати нашатирним спиртом, який не залишатиме розлучень.

Корисні рекомендації

  1. При сильному забрудненні краще не мучитися з очищенням і не прати аксесуар, а відразу купити новий.
  2. Не забувайте чистити дно миші, оскільки якщо воно буде брудним, то килимок швидко забрудниться повторно.
  3. Щоб ваш аксесуар занадто часто не потребував в ретельному чищенні, кілька разів на тиждень протирайте його звичайними вологими серветками.
  4. Якщо ви користуєтеся дерев'яним комп'ютерним столом, поставтеся до сушіння килимка більш ретельно.
  5. Ні в якому разі не користуйтеся не до кінця просушеним аксесуаром.

висновок

Килимок для миші дуже простий і надійний аксесуар і може прослужити вам декілька років. Для цього потрібно лише дотримуватися елементарних правил догляду. Не чекайте, поки він стане занадто брудним. Якщо ж це сталося, виконуйте чистку акуратно. У коментарях просимо вас написати, як ви чистите свій килимок.