Правильний вибір електронної книги

Кілька років тому можна було спостерігати не тільки довгі черги в магазині, коли туди привозили дефіцитні товари, а й в бібліотеці. Багато хто любив читати, а оскільки популярні книги були в кількох примірниках, то доводилося частіше відвідувати цей заклад, щоб стати щасливчиком і на дозвіллі вечорами зануритися в захоплюючий світ художньої літератури.

В даний час бібліотеки вже не супроводжуються такою підвищеною популярністю, як раніше, але це зовсім не говорить про те, що сучасна людина перестав читати. Просто в епоху інформаційних технологій потоки інформації, які сучасна людина освоює, ще більше збільшилися, але надходять вони до нього вже через інші канали.

Нерідко в залах очікування, в поїздах, літаках можна побачити читає людини, але тільки в руках у нього знаходиться не проста книга, а електронна. Так набагато простіше, немає необхідності брати багатотомники з собою, досить взяти електронну книгу і закачати в неї бажану літературу для читання. Безумовно, щоб взяти, необхідно спочатку її мати, відповідно, у багатьох з'являється активне бажання почерпнути слушні поради, як вибрати електронну книгу.

Основні параметри електронної книги

Дійсно, перш ніж вирушати в магазин електроніки, потрібно обов'язково ознайомитися з рекомендаціями тих, хто відмінно розбирається в електронній техніці, хто розповість, як вибрати електронну книгу для читання, щоб вона згодом дозволяла не тільки читати літературу, а й переглядати відео, прослуховувати аудіозаписи.

Тип екрану

Необізнаній людині дуже складно самостійно зробити вибір, оскільки магазини пропонують найширший асортимент техніки, що дозволяє прочитувати електронні книги. Як вибрати кращу, як не заплутатися в такій кількості цікавих пропозицій? Питань виникає багато, а розібратися з ними допомагають поради досвідчених користувачів, які рекомендують звернути обов'язково увагу на тип екрану.

Виробники пропонують два різновиди екранів:

  • E-lnk;
  • LCD або TFT.

У першому випадку тип екрану трактують електронними чорнилами, а другий різновид екрану супроводжується рідкокристалічними дисплеями.

Кожна різновид має свої переваги і недоліки. З цієї причини рекомендується ознайомитися з характеристиками цих екранів, після чого зорієнтуватися, який саме віддати перевагу.

Якщо розглядати екран E-lnk, то він максимально прийнятний для читання літератури. По крайней мере, очі відчувають навантаження не більше, ніж при читанні звичайної книги. Саме зображення однаково комфортно проглядається, незважаючи на зміни яскравості в навколишньому середовищі (при природному світлі або включеної лампі розжарювання). Також відмінно те, що сам пристрій володіє мінімальними розмірами (100 - 200 грамів), тому його так просто постійно тримати в сумці. Ще одним значною перевагою є велика ємність акумулятора і низьке енергоспоживання самого пристрою. Завдяки цьому зарядки акумулятора навіть при активному використанні електронної книги вистачає на кілька тижнів.

Девайс з таким дисплеєм зручніший для читання саме книг

Поряд з такими перевагами, на жаль, екран E-lnk супроводжується і недоліками. Перш за все, такий екран не оснащується додатковим освітленням, тому читати книги на такому пристрої найкраще при достатній кількості штучного освітлення. Також електронна книга з таким екраном не здатна відображати відео, вона сильно пригальмовує при відкритті нових сторінок.

Рідкокристалічні дисплеї мають привабливу вартість, дозволяють переглядати кольорові зображення, відео, прослуховувати аудіозаписи. Завдяки вбудованій додаткової підсвічуванню книги можна читати навіть в абсолютній темряві.

Електронна книга з рідкокристалічним екраном має вже трохи більшу вагу, який може досягати 400 г, також при активному читанні книг очі у користувача можуть сильно втомлюватися, оскільки вони чутливі до мерехтіння, яке присутнє на будь-яких рідкокристалічних екранах.

Також електронна книга з рідкокристалічним екраном, на жаль, дуже швидко розряджається. Повного заряду батареї вистачить тільки від трьох до семи годин активного читання.

«Читалка» з рідкокристалічним екраном дозволяє програвати також фото та відео

Проводячи порівняльний аналіз характеристик цих двох різновидів екранів, досвідчені користувачі рекомендують для активного читання купувати тільки електронні книги з екраном E-lnk, а для читання, перегляду відео - з рідкокристалічним екраном.

зовнішні параметри

Для деяких користувачів досить велике значення відіграють зовнішні параметри пристрою, до яких відносяться вага і розміри.

Знайти золоту середину, а також зрозуміти, як правильно вибрати електронну книгу, орієнтуючись на такі зовнішні параметри, повинен безпосередньо сам користувач.

Виробники пропонують моделі, супроводжувані дуже малою вагою, але при цьому і абсолютно малим розміром екрана. Ті ж користувачі, які вважають за краще мати електронну книгу з великим екраном, повинні змиритися і з його збільшеним вагою.

У торговельній мережі представлений широкий асортимент гаджетів, серед яких можна вибрати кращу модель, що відповідає внутрішнім потребам сучасної людини.

Досвідчені користувачі рекомендують віддавати перевагу великому розміру екрану, коли доводиться досить часто мати справу з графіками, зображеннями. Це дозволить отримувати більш коректне відображення графічної інформації. Студентам, учням шкіл, дійсно, краще мати електронну книгу для читання навчальної літератури саме великого розміру.

У тих же випадках, коли користувач набуває гаджет для читання художньої літератури, краще віддати перевагу маленьким моделям, які мати постійно при собі не становить жодних проблем.

Загальна вага пристрою коливається від ста грамів до половини кілограма. Все залежить від комплектації, але в першу чергу від різновиду екрану. Рідкокристалічний варіант важить більше, ніж екран з електронними чорнилами.

Об'єм пам'яті і підтримувані формати

Виробники подбали про те, щоб гаджет був здатний утримувати певну кількість книг. Для цього пристрою оснащені внутрішньою пам'яттю, об'єм якої коливається від 2 до 4 Гб. Якщо ж з яких-небудь причин такого обсягу не вистачатиме користувачу, існує реальна можливість збільшити його за рахунок додавання зовнішньої пам'яті.

Однак багато досвідчених користувачів рекомендують не ганятися за кількісними показниками, а завантажувати тільки ті книги, в яких існує необхідність, які дуже хотілося б почитати. Адже завжди можна видалити непотрібні книги, а на місце, що звільнилося закачати абсолютно іншу літературу.

А ось звернути не заважає увагу на те, які формати підтримує електронна книга. Яка краще і як вибрати можна буде вирішувати на основі того, які формати вона здатна правильно відображати, щоб користувач мав можливість комфортно читати літературу.

На даний момент найпоширенішими форматами, якими супроводжується будь-яка література, є doc, rtf, txt і fb2. Якщо навіть електронна книга не підтримує формат книги, яку так хочеться прочитати, користувач може перевести її в читаний формат, скориставшись одним з конверторів.

додаткове оснащення

Виробник, намагаючись привернути увагу до своєї продукції, прагне оснастити електронні книги різноманітними доповненнями, які, безумовно, підвищують рівень комфортності, естетичності і практичності.

різновиди управління

Пристрої супроводжуються двома варіантами управління:

  • за допомогою кнопок;
  • сенсорне керування.

Безумовно, будь-який користувач однозначно відповість, що керувати будь-яким сучасним пристроєм краще, якщо він оснащений сенсорним екраном. Однак сенсор значно виграє, якщо мова йде про більш складному пристрої, ніж електронна книга, оскільки вона передбачає тільки перегортання сторінок, а з такими незначними діями легко можна справлятися навіть за допомогою тільки двох кнопок.

Не секрет, що сенсорний екран супроводжується значним підвищенням вартості пристрою, тому фахівці рекомендують не ставити в пріоритет сенсор, якщо кнопкове управління цілком комфортно і влаштовує користувача.

Сенсорне управління може бути виправдано, коли електронна книга призначається не просто для читання улюблених творів, а для отримання нових знань, зокрема, для освоєння іноземної мови, коли важливо користуватися словниками.

додаткові аксесуари

Просунуті користувачі, які не бажають обмежувати себе в діях, намагаються підібрати такі моделі, які виробник оснастив деякими додатковими можливостями і аксесуарами.

Електронні книги не тільки орієнтовані на те, щоб її власник міг читати літературу. Такі пристрої дозволяють переглядати кінофільми, слухати музику і інші аудіофайли.

Однак багатьом і такого розмаїття недостатньо, у зв'язку з цим виробник оснащує гаджети мережевими платами, що забезпечують можливістю бездротового виходу в інтернет (Wi-Fi).

Виробники оснащують деякі моделі світлодіодним підсвічуванням, розташованої по периметру гаджета. Це підвищує рівень комфортності при використанні пристрою в нічний час доби. Однак така підсвічування здатна швидко розряджати заряд батареї, внаслідок чого тривалий читання бажаної літератури без застосування додаткової підзарядки буде просто неможливо.

В окремих випадках, коли модель електронної книги не оснащена додатковим освітленням, користувачі набувають спеціальний ліхтар, який прикріплюється до корпусу електронної книги за допомогою кліпси. Однак таке додаткове освітлення провокує сильне навантаження на зір, тому при частому використанні такого додаткового аксесуара у сучасної людини може істотно знизитися гострота зору.

Відмінним аксесуаром для електронної книги є чохол, який одночасно виконує важливі захисні функції, запобігаючи пошкодження екрану пристрою. Навіть в тих випадках, коли електронна книга в магазинах реалізується без чохла, досвідчені користувачі настійно рекомендують його купувати відразу ж.

Популярні моделі

У магазинах електроніки можна поспостерігати широке розмаїття електронних книг, що відрізняються між собою якісними характеристиками.

Однак поряд з таким широким різноманіттям можна все-таки виділити п'ять моделей, що користуються максимальною популярністю.

Зокрема, електронна книга PocketBook 613 Basik New здатна прочитувати безліч різноманітних форматів, що дозволяє не обмежувати себе при виборі художньої літератури. Управління гаджетів здійснюється за допомогою кнопок.

Wexler.Flex One - книга, яка оснащена гнучким корпусом, завдяки якому вдається запобігти механічне пошкодження гаджета при падінні, а також при випадковому сильному натисканні.

Якщо користувач прагне освоїти іноземну мову, краще звернути увагу на електронну книгу Onyx Boox Aurora яка дозволяє успішно працювати зі словниками. Сенсорне управління настільки відчутно, що дозволяє працювати навіть в рукавичках.

iPad mini супроводжується підключенням до інтернету, також вітається своїми компактними параметрами.

Рідер Sony PRS-T2 - ще один різновид електронних книг, яка здатна забезпечити комфортні умови для читання. Однак кількість форматів, які пристрій готовий прочитувати, не перевищує чотирьох. Такі обмеження для сучасних користувачів не є перешкодою, оскільки в інтернеті існують програми, що дозволяють проводити конвертування файлів.

Отже, вибір електронної книги є відповідальним моментом, оскільки правильно підібрана модель сприяє комфортному проведення часу, створює умови для успішного читання, отримання потрібної інформації в будь-який момент.