Робота з графіками і діаграмами в Excel

Редактор таблиць Microsoft Excel має дуже широкі можливості, які дозволяють значно полегшити виконання певних завдань за умови, що користувач має необхідні знання та навички роботи з програмою. Крім створення таблиць, Microsoft Excel дозволяє виконувати розрахунки різної складності, а також будувати графіки та діаграми.

Саме про це і поговоримо в цій статті. Постараємося максимально докладно розглянути всі нюанси, пов'язані з побудовою діаграм і графіків в Excel. Давайте розбиратися. Поїхали!

Редактор дозволяє візуально оформити розрахунки для презентацій

Взагалі, побудова графіків не є складним завданням, однак, деяких користувачів все ж ставить в тупик вибір різних типів діаграм або виникають складнощі з правильним побудовою таблиць з вихідними даними.

Всього існує два підходи до вирішення цього завдання:

  • Побудова точкової діаграми.
  • Побудова графіків.

Перший підхід використовується в тому випадку, коли одне значення визначає інше. Прикладом служить класична функція. Другий варіант добре використовувати тоді, коли необхідно подивитися зміни в ряді даних.

Тепер перейдемо безпосередньо до побудови графіка. Для початку потрібна таблиця з даними. Далі, виділіть таблицю і зайдіть у вкладку «Вставка». У стрічці інструментів ви побачите панель, в якій потрібно вибрати тип діаграми. Виберіть «Графік». Програма запропонує вам на вибір кілька варіантів. Виберіть потрібний, виходячи з поставлених цілей і завдань. Після цього Microsoft Excel побудує бажаний графік. Зверніть увагу, що осередки, що містять не чисельні значення, будуть використані в якості підпису. Якщо ви бажаєте обійтися без них, то просто не виділяйте їх, в такому випадку точки будуть пронумеровані по порядку замість підписів.

Якщо є необхідність, то можна поміняти розташування отриманого графіка. Для цього клікніть правою кнопкою миші і в списку, виберіть пункт «Перемістити діаграму». У вікні параметрів переміщення можна вибрати «На окремому аркуші» або «На наявному аркуші».

Крім цього, можна виробляти і інші маніпуляції: змінювати підписи і складові на свій розсуд. Для цього є вкладки «Конструктор», «Макет» і «Формат». Змінити назву самого графіка, осей, а також редагувати легенду можна у вкладці «Макет» в блоках «Осі» і «Підписи». Перейшовши на вкладку «Формат», ви можете відредагувати заливку, контури і розміри. У вікні «Зміни ряду» виконується коригування даних рядів. Наприклад, можна встановити власне довільне назву для кожного з рядів або задати необхідні діапазони змінних.

Тепер розберемося, як будувати точкову діаграму. Як вже говорилося вище, такий спосіб підходить для графіків функцій. Візьмемо класичну функцію. Вам знадобиться таблиця зі значеннями x і y відповідно. Далі все аналогічно попередньому випадку, тільки в панелі інструментів необхідно вибрати «Точкова» і вказати потрібний варіант. Після цього графік буде побудований, відповідно до встановлених значень і параметрам. Процес редагування такий же, як і в першому випадку. На вкладці «Конструктор» можна додати ще декілька стовпців. Наприклад, крім x і y додамо a і b. Тепер варто скористатися опцією «Вибрати дані», яка дозволяє вибирати дані з таблиці.

Якщо вам потрібно побудувати гістограму, то спосіб нічим не відрізняється від попередніх. Просто в панелі діаграм виберіть пункт «Гістограма», потім ви так само можете редагувати отриману гістограму на вкладках «Конструктор» і «Макет».

Ось такі можливості надає програма Microsoft Excel для роботи з графіками. Як бачите, немає нічого складного. Процес побудови займає всього пару хвилин і робиться в кілька кліків.

Пишіть в коментарях, чи допомогла вам ця стаття, і задавайте питання по розглянутій темі.