Як обжати кабель RJ-45 для інтернету вдома

Не секрет, що сучасні технології стрімко розвиваються, тому для того, щоб ми, їхні споживачі, йшли в ногу з прогресом, доводиться розбиратися в кожній дрібниці. На сьогоднішній день Інтернет зайняв невід'ємну частину життя суспільства. Щоб уміти налаштувати «зв'язок зі світом» у себе вдома, потрібні спеціальні знання.

Затиснути контакти коннектора RJ-45 можна і в домашніх умовах

Напевно кожен з нас рано чи пізно зіткнеться з такою проблемою, як знос LAN-кабелю для інтернет-з'єднання, поломка Ethernet коннектора або нестача довжини кабелю. Для оперативного вирішення цього завдання від вас буде потрібно півгодини часу, знання алгоритму дій і мінімальний набір складових.

Якщо вас цікавить, як обжати кабель для Інтернету за допомогою спеціального інструменту - обтиску або й зовсім без нього, спеціальні схеми опресування і необхідні для цього деталі - ласкаво просимо.

Що знадобиться для опресовування кручений пари

Опресовування є прикріплення восьмиконтактного модульного з'єднувача - коннектора RJ-45 до кручений парі (мережевого кабелю, що складається з восьми попарно звитих жив). Для цієї операції вам буде потрібно:

  • Інтернет-кабель.
  • Парочка роз'ємів RJ-45. Знадобиться для роботи один, проте, їх невелика ціна дозволяє взяти ще один або кілька про запас.
  • Обтиск. Він же крімпер, він же прес-кліщі - спеціальний інструмент для істотного прискорення процесу опресування.
  • Ізолюючий ковпачок. Необов'язковий, але він допоможе запобігти подальшому перегин дроту і потрапляння сміття в коннектор RJ-45.

Схеми опресування мережевого кабелю

На сьогоднішній день існують дві схеми опресування кручений пари - прямий кабель і перехресний (кроссоверним).

Зазвичай техніка прямо проходить кабелю використовується для з'єднання:

  • Комп'ютера і комутатора.
  • Комп'ютера і роутера.
  • Телевізора і роутера.
  • Роутера і комутатора.

Перехресний обтиск кабелю сьогодні зустрічається все рідше і рідше, так як сучасна техніка автоматично визначає тип мережевого проводу і безвідмовно працює як з прямим, так і з кроссоверним кабелем. Перехресний тип використовується для зв'язку однотипних механізмів:

  • Роутер і роутер.
  • Комутатор і комутатор.
  • ПК і ПК.

Схема прямого побудови кольорових жив на обох кінцях кабелю виглядає наступним чином:

Лівий кінець кабелюПравий кінець кабелю
1) Біло-помаранчева1) Біло-помаранчева
2) Помаранчева2) Помаранчева
3) Біло-зелена3) Біло-зелена
4) Блакитна4) Блакитна
5) Біло-блакитна5) Біло-блакитна
6) Зелена6) Зелена
7) Біло-коричнева (біло-червона)7) Біло-коричнева (біло-червона)
8) Коричнева (червона)8) Коричнева (червона)

Що стосується перехресного кабелю, тут обидва кінці кручений пари будуть різними, а схема розподілу жив виглядає так:

Лівий кінець кабелюПравий кінець кабелю
1) Біло-помаранчева1) Біло-зелена
2) Помаранчева2) Зелена
3) Біло-зелена3) Біло-помаранчева
4) Блакитна4) Блакитна
5) Біло-блакитна5) Біло-блакитна
6) Зелена6) Помаранчева
7) Біло-коричнева (біло-червона)7) Біло-коричнева (біло-червона)
8) Коричнева (червона)8) Коричнева (червона)

Опресовування коннектора за допомогою обтиску

Визначившись зі схемою, ми переходимо до найголовнішої частини всієї процедури - опрессовке роз'єму RJ-45 за допомогою спеціального інструменту - обтиску. Особливість роботи з Крімпер полягає в тому, що він істотно заощаджує час і виконує відповідальну частину самостійно.

Почати роботу слід з відсікання колишнього коннектора (якщо такий є, то він стане зразком для розташування жив). Далі слід зачистити виту пару від ізоляції, оголивши кольорові дроти так, щоб їх довжина відповідала коннектор і вони сиділи в ньому до упору. Очищення зовнішньої обплетення можна провести подвійним ножем обтиску або ж звичайним складаним ножем. Кольорові жили будуть скручені попарно, тому їх слід роз'єднати, випрямити і рівно підрізати до однакової довжини. Розташувавши проводки відповідно до обраної схеми, ми беремо роз'єм RJ-45 клямкою до низу. Вставляємо в нього жили до упору так, щоб невелика частина ізоляції інтернет-кабелю теж входила в коннектор. Коли дроти лежать в своїх напрямних каналах, а край ізоляції знаходиться під планкою затиску RJ-45, настав час для опресування. Розміщуємо коннектор з жилами в роз'єм інструменту. Залишилася всього пара штрихів - стискаємо рукояті крімпер так, щоб планка затиску (контакти) вилки RJ-45 прорізала ізоляцію жив.

Слідкуйте за тим, щоб робота була зроблена якісно, ​​щоб нічого не відходила і не випадало. Для завершення операції ми одягнемо ізолюючий ковпачок. Тепер все готово до використання!

Обтиск коннектора без прес-кліщів

Якщо у вас немає інструменту для обтиску роз'єму RJ-45 - не впадайте у відчай. Пара прямих рук і проста викрутка все зроблять по вищому розряду. Не варто приховувати, що робота без прес-кліщів триватиме значно довше і є ймовірність, що з першого разу ми не зможемо правильно обжати дріт, але спробувавши, ми нічого не втратимо.

Алгоритм дій схожий з тим, що описаний вище: ми оголюємо кабель, звіряємо довжину дротів і коннектора, вирівнюємо і підрізаємо жили. Розподіливши згідно зі схемою кольорові дроти, ми поміщаємо їх всередині роз'єму RJ-45 так, щоб частина ізоляції кручений пари попадала в коннектор. Тут, мабуть, починається найцікавіше. Переконайтеся, що порядок розташування жив не порушений і вони впритул сидять по напрямних каналам. Наступний наш крок - ми Придавлюємо планку затиску коннектора викруткою. Півсправи зроблено! Залишилося втиснути контакти роз'єму RJ-45 в ізоляцію жив кабелю. Розраховуючи силу, один за іншим продавлюємо дроти планки затиску і «топимо» їх в оболонці кольорових жив. Якщо вийшло об'єднати контакти коннектора і жили інтернет-кабелю в суцільну лінію, то робота виконана успішно. Ось так просто, без спеціалізованого інструменту і в домашніх умовах можна якісно обжати виту пару.

Для повного щастя не вистачає випробувати отриманий зразок на практиці. Якщо у вас є тестер, то можна з його допомогою перевірити опір LAN-кабелю. В іншому випадку і без нього можна перевірити працездатність мережевого шнура, вставивши його прямо в Ethernet-осередок комп'ютера або роутера. Якщо все було зроблено правильно, то Інтернет з'явиться негайно. Якщо немає, то спробуйте ще раз притиснути контакти коннектора до кольорових жилах.

Як ви встигли помітити - обжати мережевий шнур самому не становить великих труднощів. Також хочеться відзначити, що при правильному виконанні дій, результат роботи як з прес-кліщами, так і з викруткою буде однаковим. Тому вибір інструменту для обтиску мережевого інтернет-кабелю в домашніх умовах залежить від вас.