Команди командного рядка Windows, чому їх потрібно знати і як використовувати

Більшість користувачів Windows знає, що свою популярність операційна система отримала завдяки графічному інтерфейсу, який, на час появи першої версії, був справжньою революцією. Сьогодні вже неможливо собі уявити комп'ютер і тим більше планшет або смартфон без красивої графіки, кнопок і вікон, в яких і здійснюється запуск і робота з додатками.

Для роботи з командним рядком використовують спеціальні слова або фрази - команди.

А чи знаєте ви, що вимкнути або перезавантажити комп'ютер, можна не натискаючи ніяких кнопок, і як миттєво вивести на екран список автозавантаження? Якщо немає, то цей матеріал буде дуже корисний.

Сьогодні найбільш популярні версії Windows 7, 8 і 10 і в кожній з них є можливість використовувати командний рядок. Командний рядок - це окрема підпрограма, яка дає можливість виконати будь-яку команду MS DOS без використання графічного інтерфейсу.

Навіщо потрібна командна рядок

Використовувати командний рядок Віндовс можна для більш швидкого виконання необхідної завдання. Простіше ввести кілька букв назви і викликати потрібну програму або майстер, ніж довго шукати їх через графічне меню. У деяких же випадках обійтися без неї практично неможливо.

Таким є зараження комп'ютерними вірусами, які блокують графічний інтерфейс і не дають виконувати ніяких дій. До них відносяться поширені випадки блокування комп'ютера з вимогою перерахувати певну суму на рахунок зловмисників. Знаючи, як викликати CMD і що в ній вводити, впорається з ними справа кількох хвилин.

Інший випадок - це пошкодження системних файлів або ж частини вінчестера. В такому випадку скопіювати важливі дані допоможуть саме команди в CMD.

Як запустити командний рядок Windows

Так як командний рядок - це програма, то для початку роботи її необхідно запустити. Зробити це можна наступними способами:

  1. Вибрати меню пуск і перейти у вкладку службових програм.

  2. Відшукати папку System 32 в директорії установки ОС.

  3. Натиснути клавіші Win і R і у вікні ввести cmd.exe.

  4. Якщо мова йде про Windows 8 або Windows 10, то натиснувши Win і X, можна викликати приховане меню для досвідчених користувачів.

Основні команди командного рядка

Словосполучення команда командного рядка насправді не зовсім коректно. Так як це окрема підпрограма, а вже в ній можна вводити будь-які підтримувані команди. Повний список команд CMD з коротким описом подивитися дуже просто. Для цього достатньо ввести help і натиснути клавішу «enter».

УВАГА. Немає різниці, використовуєте ви Windows 10 або стару XP - команди абсолютно ідентичні.

Знаючи лише кілька основних команд, ви зможете виконувати всі основні дії, наприклад, перезавантажити комп'ютер або подивитися список автозавантаження, здійснювати будь-які дії з файлами та багато іншого.

Ось лише деякі з них:

  • chdir - Зміна поточного каталогу на інший
  • copy - Скопіювати файли або директорії
  • del - Видалення файлів і директорій
  • dir - Отримати список файлів у поточному каталозі
  • shutdown / s - Команда виключення
  • shutdown / r - Команда перезавантаження в командному рядку
  • systeminfo - Дозволяє дізнатися повну інформацію про операційну систему і комп'ютері

Команди виконувані файли

Слід розрізняти команди і виклик виконуваних файлів. Перші здійснюють певні дії, а другі запускають сторонні програми. Дуже часто, при проблемах з роботою інтернету, в техпідтримку провайдера кажуть відкрити командний рядок і ввести команду ping і адреса сайту або сервера.

Так ось, пінг - це не команда рядки, а окрема утиліта. Викликати її без розширення і шляхи можна лише тому, що виконуваний файл ping.exe знаходиться в системній папці за умовчанням. Для запуску же програм з інших директорій спочатку доведеться змінити шлях до них.

Команда автозавантаження в командному рядку

Як і в наведеному вище прикладі, команд, які б дозволяли переглядати і редагувати список автозавантаження, в командному рядку немає. Однак через CMD викликається утиліта msconfig, яка і дозволяє це зробити. Перевіряти автозагрузку необхідно періодично і відключати непотрібні вам програми, а також підозрілі, схожі на віруси. При зараженні комп'ютера файли вірусу завантажуються зі шкідливих сайтів, а їх активізація відбувається після того, як система перезавантажена. Зазвичай такі речі відловлює антивірус, але повністю покладатися на нього не варто.

У вікні ви можете проконтролювати не тільки програми, але і служби, які працюють на вашому комп'ютері, нерідко проблеми ховаються в них. Відключивши все непотрібне, ви значно збільшите швидкість роботи комп'ютера.

Перезавантаження Windows через командний рядок

Необхідність перезавантаження комп'ютера виникає досить часто.

Найчастіше це:

  • зависла операційна система;
  • зависла програма;
  • підвищена завантаження процесора;
  • загальмованість роботи системи;
  • повільна робота інтернету.
ВАЖЛИВО. Іноді перезавантажити комп'ютер простіше через командний рядок, ніж через кнопку «Пуск», яка може бути недоступна.

Служить для цього команда shutdown. Використовувати її необхідно з параметрами запуску, які дають масу додаткових можливостей. Без них просто буде виведена довідка, в якій ви зможете подивитися всі можливі варіанти запуску.

  • / R - Перезавантаження
  • / S - Вимкнення
  • / A - Зупинити вимикання
  • / F - Примусове завершення додатків
  • / T + час в мілісекундах - Відкласти вимикання

Також можна управляти вимиканням і перезавантаженням комп'ютерів віддалено, що, до речі, використовується не тільки для благих цілей, наприклад, при роботі віддаленим способом, але і хакерами для запуску шкідливих програм.

Особливості командного рядка в Windows 10

У Віндовс 10 з'явилося невелике, але дуже корисне удосконалення. Тепер в CMD можна використовувати команди виділення, копіювання і вставки тексту (клавіші CTRL + A, С, V відповідно).

висновок

Навіть якщо ви не відносите себе до просунутим користувачам комп'ютера, розібратися з тим, що таке командний рядок і якими командами в ній можна користуватися, необхідно. Це дозволить вам набагато впевненіше працювати з комп'ютером і заощадить чимало часу. Згодом ви настільки звикнете користуватися їй, що будете робити автоматично.